10 råd inför din aktieanalys

Tio nya tidlösa råd om börsen och aktier. Av de tio investeringsråden och tipsen i konsten att analysera aktier och förstå sig på börsen gillar jag det översta bäst. För det sparar tid och energi, samt är ett lite elakt råd. Istället för att använda de mest avancerade formlerna med grekiska bokstäver analyserar och väljer jag aktier på ett enklare vis.

Strunta i räknenissarna (krönika på PA:s sajt den 20 maj 2013)
”Vissa saker som den akademiska världens räknenissar har kommit fram till tycker jag du ska strunta i. Visste du exempelvis att du via formler fulla av grekiska bokstäver som ska bytas ut mot statistiska mått som korrelation och kovarians kan beräkna din aktieportföljs risk? Inte? Bra, för det är värdelöst vetande.”

Skyhög direktavkastning är en varningssignal (Aktiechatt på PA:s sajt 16 juni 2013)
”Det är i vart fall en varningssignal att de måste emittera ”preffar” till så låg kurs att direktavkastningen blir så hög.”
Preferensaktier som ger samma direktavkastning som skräpobligationer, 10 procent eller högre, innebär högre risk.

Investmentbolag är bättre än aktiefonder (Krönika på PA:s sajt den 27 maj 2013)
”Jag brukar tipsa om att investmentbolag ger dig riskspridning mellan olika aktier. Plus att förvaltningen är aktiv, billigare än hos Sverigefonder och faktiskt bättre än börsindex i längden.”

Substansen värderas upp när förlusterna minskar (Analys på PA:s sajt den 30 maj 2013)
”När bolag med stor kassa genomför strukturförändringar och gör sig av med blödande verksamheter brukar aktien gå bra. Det frigörs så att säga värden.”

Sprid risken mellan olika preferensaktier (Aktiechatt på PA:s sajt den 31 maj 2013)
”Det är bra att sprida riskerna mellan olika bolags ”preffar”, men kurserna är så pass trögrörliga att du inte direkt behöver sprida ut köpen i tid.”

Ha stor andel aktier på lång sikt (Aktiechatt på PA:s sajt den 31 maj 2013)
”Har du tio års placeringshorisont är det inga problem med åtminstone 50-75 procent i aktier.”

Chans till substansklipp vid nedmontering (Aktiechatt på PA:s sajt den 16 juni 2013)
”Rent teoretiskt skulle det gå att montera ned bolaget helt för att få hela substansen överförd till ägarna. Göra ett substansklipp.”
Bolag som handlas med substansrabatt och som för ovanlighetens skull monteras ned är en bra affär. Köper du för rabatt och sedan får hela värdet har du tjänat en hacka. Men i det här fallet, East Capital Explorer 2013, är det inte aktuellt med ett substansklipp av den sorten.

Ta hem vinsten efter kursrusningar, men sälj inte allt (Aktiechatt på PA:s sajt den 16 juni 2013)
”En långsiktig investerare ska inte sälja allt och stå helt utanför och försöka tajma börsens svängningar, men du behöver inte vara fullinvesterad i dina favoritaktier heller.”
Att ta hem en del av kapitalet efter stora uppgångar är bättre än att kasta sig helt ut från en favoritaktie.

Det kan finnas bra orsaker till premievärderingar (Vostok Nafta-analys på PA:s sajt den 21 maj 2013)
”Att aktien handlas med en premie jämfört det bokförda egna kapitalet beror på att det marknadsvärde som börsen sätter på portföljinnehaven är högre än det som syns i balansräkningen.”

Minska kapitalskatten genom aktieflytt i börsras (Aktiechatt på PA:s sajt den 24 maj 2013)
”Bästa tiden att sälja fonder och aktier och skatta av reavinster är mitt i ett börsras, för då blir vinsten lägst. Detta förutsätter att du återinvesterar pengarna i aktier i en ISK, så du är med när det till slut vänder upp igen och alla framtiden reavinster blir skattefria.”
Fast det allra bästa är att sälja på toppen och köpa tillbaka i ISK på kursbotten, men den typen av tajming ska man inte räkna med att få.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)