Svenska Bostadsfonden 1 gav 5,4% om året

Svenska Bostadsfonden 1 AB gav i genomsnitt 5,4 procent årligen i avkastning. Fonden, som var ett aktiebolag, startade under 2004 och stängde nu 2013. Totalavkastningen blev 52 procent.

Räknat från halva 2004 till halva 2013 och omräknat till ett geometriskt medelvärde, alltså årlig avkastning inklusive ränta-på-ränta-effekten, blir då 5,4 procent.

Helt korrekt är inte det, eftersom vissa år gav en eller ett fåtal procents utdelning som inte återinvesterades i fonden/bolaget, utan som investerarna fick förränta själva. Det påverkar inte totalavkastningen, men väl hur ränta-på-ränta-avkastningen ska beräknas. Lite förenklat gav ändå de förvärvade hyresfastigheterna 5,4 procent om året i totalavkastning.

Det är inte högt, men anständigt. Många börsnoterade fastighetsbolag har gått mycket bättre. Till och med fastighetsbolagens preferensaktier som ger kring 6-7 procent om året går bättre. Särskilt då dessa är börsnoterade och kan placeras i ISK och KF så vi slipper  kapitalskatt.

Det är med andra ord inte så jag ångrar att jag satsat tungt på ”preffar” och inte något på Svenska Bostadsfonden. Särskilt inte nu när inflationen är negativ.

Som bostadsinvestering är hyresfastigheter ett bra alternativ och vi får se hur Svenska Bostadsfondens övriga fonder ger när de avvecklas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)