Syndaktier lönar sig

Det blev ett riktigt bra första år för min nöjesaktieportfölj, som jag förvaltar som en indexfond jag byggt själv. Gambling, gaming och sprit är en underhållande och lönsam samling syndaktier.

Uppgången mäter 81,9 procent under det första året som slutade den 4 augusti 2020. Ett börsindex som OMXSGI som inkluderar alla aktier och alla utdelningar gav under samma period gett 17,5 procent.

Nöjesaktieportföljen har jag byggt som en aktiefond och dessa syndaktier har gått riktigt bra första året - upp med fina 81,9 procent.

Min nöjesaktieportfölj har som synes slagit börsindex med 64,4 procentenheter under det första året. Jag är smått chockad över att nischade portföljer som jag inte gör en enda transaktion i på hela året går så mycket bättre än börsindex och min utdelningsportfölj. Främst mina utdelningsaktier har varit en rejäl besvikelse sedan i våras, men det är en annan historia.

Vill du läsa mer om hur jag tänkt när jag bygger upp sådana här portföljer finns den bästa beskrivningen i min bok Hitta tillgångarna som gör dig rik.

Min portfölj med syndaktier är uppbyggd som en fond via tänken från boken Hitta tillgångarna som gör dig rik.

Du kan köpa boken Hitta tillgångarna som gör dig rik hos både Bokus och Adlibris eller signerat exemplar på Sterners Förlag.

OBS! Just nu får du 20 procents rabatt om du köper från förlaget och anger rabattkoden hernhag i varukorgen.

Bästa syndaktierna i nöjesportföljen har under första året varit Stillfront, Evolution Gaming och G5. Mobilspelbolaget Stillfront är upp med fina 319 procent på ett år.

Aktiehandel och förändringar i min nöjesfond

Endast affiliate-bolaget Raketech har rasat och det med 38 procent i värde trots att kursen gått från 5 kr i botten i mars till ca 9,56 kr nu. Jag hade gärna bytt ut aktien mot Netent, men nu när nettan går ihop med Evolution Gaming får jag med Netent indirekt i alla fall.

Alternativa aktier i samma bransch är Catena Media och Scout Gaming, men Raketech har haft bäst lönsamhet senaste året och den stabiliteten gillar jag. Raketech får därför vara kvar i portföljen.

Största innehavet Stillfront väger 14,6 procent i mitt index nu och där går gränsen. Jag viktar därför ned 2 procentenheter till 12,6 procent.

Kapitalet från den försäljningen plus utdelning jag fått under året från främst spritaktierna i portföljen placerar jag i Raketech, Skistar och Altia. Raketech är ändå minst med 3,4 procent av portföljen. För att följa andelarna på de största innehaven löpande under året får du logga in på Shareville.

Syndaktiernas viktning per 5 augusti 2020 (ungefärlig):
Stillfront 12,6%
Evolution Gaming 12,1%
G5 11%
Storytel 8,4%
Embracer 7,7%
Kambi 6,1%
Swedish Match 5,9%
Paradox 5,4%
Better Collective 5,3%
MTG B 5,1%
STG 4,2%
Skistar 4,2%
Altia 4,1%
Arcus 3,8%
Raketech 3,4

Ha alltid likvider i din KF. Dessutom har jag 0,55 procent i likvider då indexportföljen finns i en KF där avkastningsskatten dras kvartalsvis från depån (utan att du ens deklarerat) och jag vill vara säker på att inte få underskott i kassan i vinter. Utdelningarna kommer främst om våren.

I ISK sker däremot hela beskattningsproceduren via din deklaration. Läs mer om ISK och KF i min stora sammanställning.

Missa heller inte min sida med alla mina aktieportföljer som jag byggt som egna indexfonder och följ deras utveckling.

14 reaktioner till “Syndaktier lönar sig”

 1. Kan du lite snabbt dra harangen om källskatten på utdelning hanteras i Kf? Behöver du själv göra något aktivt för att få tillbaka den eller hur hänger det ihop? Olika beroende på land?

  Har du köpt dina Stg eller är de kvar från avknoppningen?

  1. I KF får du tillbaka allt eller nästan all källskatt som dragits från dina utdelningar från utländska aktieinnehav. Det sker automatiskt via din nätmäklare, men först i början av det tredje året för att du fick utdelningen. Det tar alltså drygt två år.

   1. Hos Nordea tar det bara några veckor att få tillbaka källskatten och deras aktie-courtage är riktigt lågt. Det enda tråkiga är layouten på deras webbsida

 2. Hej!

  Gillar verkligen det här konceptet! Följer ditt REV-index också och känns bra att främst kolla på totalen och (nästan) strunta i hur enskilda aktier går upp och ner.

  Mvh

 3. Nu väntar jag bara på första kommentaren om att det är het omöjligt att slå börsens generalindex. För det har världens samlade forskare sagt och ingen av dem har någonsin varit i närheten av det heller i praktiken 🙂
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

 4. Hej Marcus

  Du är en superstar i Sverige (inom denna bransch). Tack för att du gör detta så lättförståeligt för oss amatörer! 😃

 5. Hej Marcus,
  Du har många fina bolag i din tillväxt portfölj..
  Vad tror du om Schrödinger Inc, har du koll på den?

  Mvh
  Jannis

 6. Halloj,

  Tror du fortfarande på Raketech eller skulle du välja Catena Media om du va tvungen att köpa någon av dessa idag?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)