Varför har utdelningsfonden SDY så låg direktavkastning?

Läsarfrågan: Har just läst din senaste bok, tumme upp verkligen. Blev intresserad av ETF när jag läste den. Men ett tips du skrev om är tickern SDY. Enl. Dividend.com har den en yield på endast 1,97% sen kommer fondavgiften på det. Läser jag det fel eller vad är det jag missförstår. För mig är det en väldigt låg avkastning och inte så mkt att sträva efter. Samma med NOBL. Är det höjningarna som gör att den blir bättre med tiden? Känns som det tar lång tid innan man är uppe på runt 4% som är ett av målen här.

Mitt svar: De börshandlade fonderna SDY och NOBL har låg direktavkastning och det beror helt enkelt på att aktievärderingarna är höga. Dels är de det generellt och dels brukar inte utdelningsaristokrater handlas särskilt billigt. Det är egentligen aldrig fel att köpa kvalité, men just nu lockar inte SDY särskilt mycket efter många år av uppgång och höga värderingar. Mitt råd är därför att bli fullinvesterad i en sådan här fond först efter en rejäl nedgång. Inte nu.

2 reaktioner till “Varför har utdelningsfonden SDY så låg direktavkastning?”

  1. Hej Skägget
    Är lite intresserad av det här med ETF:er kan inte du klargöra lite mer om dem. Har läst på lite via Avanza, de nämner en del om lång/kort bull/bear. Vill inte ge mig in i något jag inte fattar (grunden har jag fattat, tror jag 🙂 ).

    1. Hej!
      De begreppen innebär ofta en hävstång. Jag föredrar ETF:er utan hävstång för långsiktiga placeringar i stigande aktiekurser. Jag tycker fonderna är svåra att analyser då de innehåller många olika värdepapper, men de är bra komplement till aktier. Dels får vi riskspridning, dels kan vi komma åt sektorer där vi inte vill köpa enskilda bolag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)