Veckans frågelåda om Ratos, preffar och ISK

Vilka aktier skulle du flytta till ISK och vilka skulle du avvakta med? Avanza Bank Holding finns redan i ISK.
Långsiktigt lönar sig ISK så länge din avkastning är bättre än summan av statslåneräntan+0,75 procentenheter. De flesta aktier ger mkt mer sett över flera år. Alla aktierna i din portfölj ger utdelning så att få utdelningarna i ISK och slippa kapitalskatten är en fördel. Flytta in alla i ISK är rådet. Detta oaktat det där med reavinster och reaförluster och tajming kring det.

Den billigaste småbolagsfonden jag hittat är AMF aktiefond småbolag,
men den har en förv.avg. om 0,60 %. Är det värt att betala den avgiften i.s.f. till exempel en globalfond med 0,20 % i förv.avg.? Länsförsäkringar global index kostar 0,20 % i förv.avg. och det innebär ju då att AMF aktiefond Småbolag behöver gå tre gånger bättre än en fond med 0,20 % i förv.avg. Vad har du får åsikt i fråga?
AMF Aktiefond Småbolag är aktivt förvaltad och placerar i Sverige medan globalfonderna du nämner placerar i globala index. Svårt att jämföra. Även 0,6% är lågt för att vara en aktiv fond. 0,4% om året är inte särskilt stor skillnad. AMF Aktiefond Småbolag behöver bara avkasta 0,4% mer om året än de billigare indexfonderna, inte mycket det.

I senaste ”Aktiespararen” varnar en analytiker för preferensaktier och exemplifierar med ett antal ”skumma” bolag. Har han rätt? Är det inte skumma bolag han borde varna för? Preferensaktier i stabila bolag med rimlig utdelning är väl inte mer riskabla än stamaktier?
Jag har länge skrivit att preferensaktier med 10 procent eller mer i direktavkastning innebär onödigt hög risk. Det har också visat sig i de exempel som nämns i Aktiespararen. Vanliga preferensaktier har däremot lite lägre direktavkastning och mycket lägre risk. Så länge inflationen är låg är de preffarna bra, stamaktier kan stå emot inflationen bättre då utdelningen kan höjas där.

I PA:s fredagschatt har jag frågat dig om Ratos B under fyra veckor i rad utan att jag fått något svar. Nu senast ställde jag frågan redan igår torsdag. Undviker du att svara på frågor om Ratos för att du oxå gett upp hoppet om dom? Jag har ägt dom i många år och ligger på stor förlust och ser ingen ljusning med kursen. Vad har du för råd, behålla eller sälja och köpa annat,i så fall vad?
Främsta anledningen är att jag inte riktigt vet vad jag ska svara i hasten. Ratos hade väldigt bra historik, men de senaste åren när de sålt de bästa bolagen och kanske inte har så många bra kvar är det frågan när det vänder. Bästa tiden att sälja Ratos är antagligen efter att en högkonjunktur drivit upp vinsterna för alla innehaven, men någon sådan blev det inte denna gång. Jag ägde Ratos en gång i tiden och satte till slut en stop loss. Då aktien inte vände upp utan fortsatte ned sålde jag. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om Ratos, men att sätta en undre kursgräns och flytta upp den när det går upp är ett sätt att tekniskt tackla problemet.

Om Du fick 100.000 kr av morsan i gåva….Vad ska man investera dem i?
Om jag inte hade någon aktie sedan tidigare skulle jag titta på investmentbolagen. Investor, Kinnevik, Industrivärden, Lundbergs, etc.

4 reaktioner till “Veckans frågelåda om Ratos, preffar och ISK”

 1. Vi bör komma ihåg ECB senaste signaler i detta sammanhang. De pratar om ”låga räntor under lång tid”. Med detta tror jag inte de avser 1 år, utan snarare 5-6 år eller mer. Det handlar om en politiskt organiserad dold beskattning och stöld av framtida pensioner. Genom att göra allt för att förstöra penningvärden hoppas de staters skulder ska ”amorteras”.
  I det klimatet kommer preffars avkastning stå sig mycket väl. Och som i alla sammanhang bör man inte köpa produkten, om man inte granskat och förstår vad en preff är eller om det är ett stabilt företag bakom.

  1. Låga räntor blir det nog länge än. Förstörda penningvärden betyder väl inflation och hög sådan skulle sänka den reala avkastningen på preferensaktiernas direktavkastning. Men så länge både inflation och räntor är låga så är preffar riktigt högavkastande.

 2. Hallo,varför är det så stor skillnad i ratos a-b aktie o vad beror det på att det är så lite handel i axis.ha det gott

  1. Hej,
   Ratos A-aktie ger mer röster på stämman, men handlas så lite att den kursen hoppar lite upp och ned mest hela tiden.

   Efter att Canon lade ett uppköpsbud på Axis och fick in knappt 90 procent av alla aktierna är det inte så mycket handel av den anledningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)