Det är utdelningar på tapeten i mejlboxen

Flera frågor om utdelningar och nysparande så här års. 🙂 Tack för det!

Är det en bra idé att köpa aktier med hög utdelning? Telia Sonera och Tele 2 har relativt små kursvariationer i oroliga tider och kan kanske ses som en god placering med drygt 7% i utdelning, som alternativ till bankkonto med <1% i ränta? Telia S kan väl förvänta sig böter från USA, men är inte detta redan i stort sett intecknat? Vad tror du om mitt resonemang?
Både Telia och Tele2 kommer nog att ge mer eller mindre höga utdelningar framöver, men Telia lovar bara minst 2 kr per aktie nästa år så där väntar nog en sänkning. Direktavkastningen blir hög ändå så visst kan du satsa på dem om du vill. En hel del är mycket riktigt redan intecknat i Telias aktiekurs. Själv satsade jag på Tele2 rätt nyligen.

Jag har en fundering angående ETFs med månatliga utdelningar. 
Jag upptäckte liksom dig Global X SDIV och funderar nu att bredda den delen av portfolion med en ETF på obligationsområdet. Är det någon du kan rekommendera eller skulle du avråda från dem med tanke på  rådande ränteläge. 

Det är ingen ränte-ETF som jag i nuläget rekommenderar framför någon annan. De flesta är rätt svåra att greppa tycker jag, då valutakursförändringarna kan vara ganska stora jämfört med räntorna. Mycket beroende på vilka länder och i vilka papper som ETF:en placerar förstås. Jag arbetar så sakteliga för att få fram några räntefavoriter, vi får se under året om jag lyckas.

Jag har tänkt att börja pensionsspara men är lite osäker hur man ska lägga upp det på bästa sätt. Har du med tips om pensionssparande i din bok?
Nej, jag har inget specifikt om pensionssparande i boken. Min syn på pensionssparande är att det enklaste är att spara i aktier som vanligt och inte spendera pengarna förrän man är pensionär.
Och när det gäller att spara i aktier så står det förstås mycket om det i min bok. 🙂
Jag har för första gången en aktieportfölj. Jag undrar egentligen om risken är bra spridd och om min portfölj kanske är för stor? Och naturligtvis om jag missat något och gjort en direkt felinvestering. 🙂 
Aptahem, B&B Tools, Boliden, Dedicare, Eltel, Enea, eWork, Fingerprint, Investor, Midsona, NCC, Precise Biometrics, Raysearch, Skanska, Stora Enso, Sobi, Tele 2

Din portfölj innehåller ganska många små och medelstora bolag och flera högriskaktier som Precise. Sen beror det hela också på hur stor del du har i respektive aktie, men håller du bra koll på bolagen så kan det gå vägen.

Du skriver at du først er køber til H&M når direktavkastningen er over 3 procent :

Ivar: Hej! Många verkar tro att H&M har tappat sin glans men jag tror fortsatt på företaget och ökar stadigt i nedgångarna, vad tror du och hur agerar du?
Marcus: Hej! Jag tror också på H&M, men jag köper bara om direktavkastningen är över 3 procent

Er det ikke 4% du mener? – hvilket med et udbytte på SEK 9,75 må blive ca. 240.
Nej, jag menar 3 procent för jag köpte lite mer i H&M när den föll tidigare i år. Äntligen är direktavkastningen över 3 procent. 🙂 4 procent vore förstås ännu bättre.

8 reaktioner till “Det är utdelningar på tapeten i mejlboxen”

 1. Du skriver:
  ”Flera frågor om utdelningar och nysparande så här års. 🙂 Tack för det!”
  Jag vill istället tacka dig!
  För du tar dig tiden och gör det här.
  Jag köpte din bok har tänkt om ganska mycket om min strategi om investeringar. Som jag har dig att tacka för 🙂
  Även om jag inte följer dina ”ideér” slaviskt så har boken absolut hjälpt mig!
  Men några frågor också 🙂
  Finns det några tankar om någon mer bok?
  Tror du är mer eller mindre skeptisk till Ratos.(jag kan såklart ha fel) Men för min del är direkt avkastningen väldigt lockande helt klart! Vad tror du på kort och lång sikt?
  Ska man köpa Ratos eller titta på nån annan aktie istället?
  Och om man ska titta på nån aktie så tar jag gärna emot tips såklart 🙂

  1. Härligt att du gillar min bok. Japp, det finns tankar på en till, men det är ännu ett ”hemligt projekt”. 🙂

   Ratos lär förbli en högutdelare och storägaren sa nyligen i media att de gärna ser stabila utdelningar framöver. Även om de sänker utdelningen om några år är det hög direktavkastning. Sammantaget är jag tveksam till Ratos då de har en del innehav som inte går så bra, men det är ingen bolag jag avråder från heller. Deras historik var jättebra, men de senaste åren har det gått sämre.

 2. Marcus, har förstått att du gillar högutdelare. En högutdelare som det inte talas speciellt mycket om är Eolus Vind, som ger en direktavkastning på 7 % och värderas till ett P/E-tal på 12,2. Varför talas det så lite om detta bolag? Bolaget har ändå en omsättning på över en miljard samtidigt som utdelningen har hållits relativt stabil över åren.

  1. Eolus är lite svåra eftersom deras resultat svänger så mycket utifrån vindkraftmarknaden och om de säljer vindkraftsparker eller inte. Annars har jag inget emot Eolus, tvärtom.

 3. Jag har några aktier i Astra Zeneca på mitt ISK. För några dagar sedan kom utdelningen och då var det draget 10 % i skatt. Kan man få tillbaka denna skatt? Och hur går man tillväga?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)