Negativa P/E-tal, Leovegas och Volvo

Läsarfråga: Tack för dina informativa böcker. Sitter och funderar på p/e-talen. Varför har en del aktier negativa tal? Vissa bolag går dåligt förstås. Liksom Kinnevik, -23 för B-aktien. Beror det på att det är ett investmentbolag? Är relativt ny som aktieinvesterare och har letat efter svar.
Mitt svar: Negativa P/E-tal kommer av förluster och är inget bra värderingsmått. Investmentbolagen går med förlust när börsen faller, för då värderas de börsnoterade innehaven ned. P/e-tal används därför inte på investmentbolag och ska även justeras för engångsposter.

Läsarfråga: Min son är 19 år och är jättetaggad på att köpa aktier. Han funderar på Leovegas. Vad tror du? Han harr endast Cellavision som han köpte för 40 kr st.
Mitt svar: Leovegas ser dyra ut, men har nog bästa mobilappen för gambling och går bra som bolag. Ett tillväxtbolag som är helt okej att ta rygg på, men jag säger inget om timingen. 🙂

Läsarfråga: Jag köpte Volvo för 120 kr – ska jag sälja nu? Swedbank har minska i sin analys.
Mitt svar: Svårt att säga, men på dessa nivåer vill det till att bolaget slår vinstrekord för att motivera kursen. Jag brukar inte säga så mycket om timingen, men trenden i aktien är uppenbarligen stigande, så det kanske inte behöver vara så bråttom heller.

2 reaktioner till “Negativa P/E-tal, Leovegas och Volvo”

  1. Hej Marcus! Läst en del om Warren Buffet! Har verkligen funderingar kring Aktiedepå eller isk.
    Om man tänker ränta på ränta och köpa aktier man tror på över 20års tid. Borde det finnas en gräns som gör aktiedepån bättre??
    Ha det gött!

    1. Hej!
      Det finns ett scenario där du köper och behåller dina aktier (som inte ger någon utdelning) under så lång tid att aktiedepån utan årlig schablonskatt stiger så mycket mer att det ändå lönar sig efter att du sålt och betalat kapitalskatt. Men i de flesta fall lönar sig ISK bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)