Hur får jag överblick när det gäller börsen och aktier?

Läsarfråga: Jag upplever dock att det är otroligt svårt att hålla koll på vad som händer på börsen, då det ständigt kommer ny information. Skulle mer än gärna vilja ha lite tips av dig på hur jag ska gå tillväga. Hur ska man navigera och tänka bland alla analyser som hela tiden kommer? Hur ska man välja ut bolag från olika branscher? Vilka hemsidor är bra och övergripande? Upplever att jag inte får någon bra överblick trots att jag försöker vara inne och läsa.

Kan du ge några allmänna råd och tips kring hur jag får en övergripande och så småningom djupare koll på alla bolag på börsen etc? Makroekonomiska händelser har jag inga problem att följa då de nyheterna är färre och presenteras tydligt.

Svar från mig: Börja med att begränsa dig något. Följ t.ex. utdelningshöjarna på hernhag.se/utdelningar och via Borsdata.se kolla om de är dyrare eller billigare än vanligt och fundera på varför och om det är rimligt eller inte. Leta bra bolag utifrån megatrender etc.

Försök med andra ord få grepp om en typ av bolag eller bransch åt gången. Slutsatserna i bankernas analyser är mindre intressanta än vad det står om potentialen och riskerna samt branschutvecklingen, så läs på rätt sätt.

4 reaktioner till “Hur får jag överblick när det gäller börsen och aktier?”

 1. Ja, det där med ”information overflow”, det känner jag själv väl igen från när jag var ny på börsen. Saken är den att man måste lära sig att bortse helt ifrån 80% av nyhetsflödet, då det är fullkomligt onödigt att följa. Fokusera istället på ett fåtal bolag, och längre sikt, då bruset inte behövs. Alla bankers analyser har också ett syfte, att dra in ersättningar, så mycket av det kan man också bortse ifrån.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

 2. Hej!

  Såg du nämnde SCA som bra investering. B före A? Tror du att de kommer ha kvar sin höga utdelning?

  Tacksam för svar

  1. Hej!
   B-aktien är bättre än A-aktien. Se även min sida om valet mellan A-aktien och B-aktien.

   SCA kommer garanterat att sänka utdelningen nästa vår. De har ju delat ut 70-80 procent av den tidigare verksamheten i form av bolaget Essity. Prognoserna på marknaden för SCA är 1,15 kr per aktie i utdelning för 2017, alltså den utdelning som kommer 2018.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)