Läsarfrågor – Vad ska jag köpa?

Fråga: Jag har kapital att placera och tänker mig 5 olika aktier. Vad hade du köpt nu när börsen står så högt? Ska jag spara en del som likvida medel eller placera allt? Min horisont är minst 10-15 år. 
Hernhags svar: Jag hade köpt stabila och bra bolag som inte står på rekordnivåer, som Skanska och Kinnevik. Hade köpt för majoriteten av pengarna de första månaderna tror jag, men sparat en del. Det är alltid skönt att ha lite likvider över när det går ned, för så kan vi se alla nedgångar som köplägen och nästan hoppas på att det ska falla mera.

Fråga: Kommer snart få ett kapitaltillskott/insättning som kommer göra att 15% av portföljen är i likvida medel (av det nya portföljvärdet). Tänker mig att max ha runt 15 bolag i portfölj. Vill gärna ha stabila bolag som normalt går med vinst men ändå befinner sig i ett läge där de kan ha tillväxt. Ej intresserad av direktägande i fastighet/bank. Funderar på att lägga in en del LVMH och HM och öka i befintliga (hexagon+hexpol).
Hernhags svar: Hexpol kan det vara idé att öka i, deras långsiktiga tillväxtcase finns där. Det gör det även i Hexagon, som ändå känns lite dyra nu efter buduppgifterna. Fundera även på att ta in Kinnevik och Axfood. Stabila utdelare som lär klara sig över tid. H&M och sällanköpsbolagen är lite svåra när ehandeln förändrar förutsättningarna, men det är inte så jag avråder från H&M heller.

Fråga: Om branschen är mogen och inte växer så mycket – gör det något? Syftet är ju att på lång sikt få utdelning så förutsatt att bolaget inte går bakåt och så länge de behåller sin vinst så minskar ju inte min utdelning.
Hernhags svar: Mogna branscher har hård konkurrens, men ändå stabila utdelningar och bra direktavkastning. Totalavkastningen blir bäst om du väljer rätt tillväxtbransch, men det är ju inte nödvändigtvis något som passar din strategi om du vill leva på utdelningar istället för aktiva aktieaffärer. En mogen bransch behöver inte vara något problem alls, med andra ord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)