AKKA – dyrt onoterat sparande att undvika

När det gäller sparande är det viktigt att hålla kostnaderna nere och att ta det försiktigt med onoterat. Det är därför som och Thomas Rebauds och Jon Olssons investeringsprojekt AKKA framstår som helt orimligt dyrt.

Jag citerade på twitter min chefredaktör Love Strandberg som sågade skidprofilen och instagrammaren Jon Olssons investeringsplattforms kostnader för investerare:

”För att överhuvudtaget bli medlem på Akka behöver du betala mellan 1 000 och 10 000 euro per år. Utöver detta tar plattformen en ”struktureringsavgift” på mellan 3 och 5 procent per investering, en förvaltningsavgift på 5 procent och en prestationsavgift på 20 procent av all vinst.”

Som Love är inne på i krönikan och som jag har skrivit någon gång står vi som investerar finansiellt och mer passivt sist i priolistan när bolagen vill ta in kapital. Riskkapitalbolag, industriella partners, styrelseproffs i rätt sektor, och andra står högre i kurs än oss som bara kan tillföra passivt finansiellt kapital. Sannolikt står proffsen och de stora investerarna även högre än Jon Olsson, även om han har många följare på instagram.

När det gäller sparande är det viktigt att hålla kostnaderna nere. Det är därför som Jon Olssons och Thomas Rebauds investeringsprojekt AKKA framstår som helt orimligt dyrt.

Dubbelsmällen att undvika inom sparande

1 Undvik höga kostnader inom sparande. Det handlar om allt från förvaltningsavgifter till courtage. Jag har en långsiktig aktiestrategi och enbart kompletterande fonder, så jag håller nere mina kostnader.

2 Undvik onoterade investeringar. Informationsgivningen är sämre och värderingen är svårare att göra. Du blir inlåst med din investering utan en andrahandsmarknad (börsen). Definitionen av onoterat är dessutom lite flytande, men du behöver en ordentligt handlad aktie så att du kan sälja när du vill.

Den dödliga kombinationen av onoterat och höga avgifter som AKKA innebär gör att det verkligen krävs oerhört bra avkastning. Jag är mycket tveksam till att spararna i genomsnitt ska kunna få det.

Startups är nämligen ingen lätt sak, då de flesta nya företag aldrig lyckas. Glöm därför inte min enminutsanalys jag bakom betalvägg skrev om hos Privata Affärer. Har bolaget inga beprövade produkter som ger stigande försäljning och vinst per aktie ska du undvika aktien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)