Platzer, Times Hedge Nordic, elcertifikat

Hej, här kommer en ny bunt frågor och svar om sparande och börsen. Frågor kan som vanligt också ställas på aktiechatten på privataaffarer.se om fredagarna. Håll till godo!
————————————-

Läste din artikel om oljan som blir dyrare. Elen är väl på väg åt samma håll, det tror i a f jag. Vad vet du om SEB´s Bull El x4, jag förstår hävstången men vad går den mot? Är det elpriset?
Chans till högt elpris skrev jag om i Placeringsguiden för ett par nummer sedan. Alla elcertifikat följer nästa kvartals genomsnittliga elpris i Norden. Som jag förtydligar när jag citerar mig själv på följer elcertifikaten nu elen för andra kvartalet nästa år. Frågan är hur dyr elen är när vårfloden kommer, men blir det väldigt torrt väder så….

Jag köpte Platzer för 28,70 kr och nu ligger dem på 26,70 kr.  Bör jag sälja?
Om du köpte Platzer för att göra ett snabbt klipp kanske du ska sälja. Köpte du aktier för att det är ett bra bolag ser jag ingen anledning att sälja. Det var kanske ett negativt tecken för aktien att Wallenstam sålde alla sina aktier första handelsdagen, men för Platzer som bolag ser det lika bra ut nu som tidigare och därmed bör du behålla och vänta på vårens utdelning.

Två frågor som jag hoppas får dig att dra i skägget 🙂
1. Vill gärna investera idag på lång sikt i Google – hur göra ? Vad ska jag handla för något ?
2. Skall du agera för spararna i Swedbanks mest kända fonder som nyligen avslöjades som en stor bluff av VD;n i en intervju i SvD vilket idag har fått Konsumentverket att reagera.
Bör du inte göra det som skrivande ”ekonomijournalist” för sparare?
1 Det enda jag kan komma på i hasten är att köpa aktier i Google om du vill ta rygg på dem. https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/4457/google-inc
Men efter den häfta kursuppgången ska du kanske överväga rekyl etc.
2 Det kanske jag inte gör direkt. Dels eftersom andra redan skriver om det där och dels för att det inte är något nytt att främst storbankerna har aktiefonder som tar betalt för att vara aktiva men sen ändå kopierar index. Det är illa att förvaltningen sköts som den gör, men det enda nya är VD:n uttalande. Det jag indirekt gjort och fortsätter göra är att rekommendera småsparare att välja aktier i investmentbolag alternativt de aktiva fonder som överpresterar.

Har just fått in ett prospekt från Times Hedge Nordic som jag inte förstår så mycket av. Främst kanske vad företaget har för renommé och finessen med robothandel i det här sammanhanget. Samt risk och säkerhet.
Jag skulle snarare kalla det informationsmemorandum, inte prospekt med tanke på hur kort det är. Times Hedge Nordic eller Times Kapitalinvest eller Trading Times Hedge Nordic eller vad de nu heter har grafer över fin historisk utveckling under året, men skriver samtidigt att dotterbolaget som man får teckna aktier i startades i juli 2013. De 13 procenten i obligationsränta är av den höjden att risken också är skyhög. 40000 kr minsta teckningspost för en unit, om du tycker det är en liten chanspost i din portfölj så må det så vara, men annars skulle jag hellre rekommendera en vanlig hedgefond med bra historik.

——————-
Det var allt!
/Marcus Hernhag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)