Det blev stolpe ut under börsåret 2023

Börsåret 2023 blev klart bättre i absoluta tal jämfört med året innan. 2022 var å andra sidan året då jag spöade de svenska indexen. Så var det inte 2023 om vi säger så för med 5 procent i uppgång för min utdelningsportfölj blev det magert.

Min typ av aktier gick sällan bra, bland annat infrastruktur-aktierna hade det tungt. Halvledarbolaget Broadcom var ett av få riktigt stora glädjeämnen.

Efter att ha sålt av fastighetsaktier under våren inför husköp vände till slut branschen upp för alla innehav utom för Estea Omsorg. Typiskt. Och helt fel satsning av mig på den skuldsedeln. Återigen bra att jag har god riskspridning och bara max en handfull procent i de största innehaven.

Efter aktieförsäljningar blev följaktligen totalsumman med aktieutdelning dessutom lägre 2023 än för 2022:

Börsåret 2023. Efter aktieförsäljningar så blev följaktligen totalsumman med aktieutdelning lägre 2023 än för 2022.

Jag har å andra sidan en klart större och bättre bostad samt fortfarande rätt höga utdelningar. Livet går vidare.

Sammantaget blev börsåret 2023 stolpe ut för min sparportfölj, där även tillväxtaktier ingår. Utdelningsportföljen nämnd ovan är enbart min KF där den aktiestrategin råder.

Det är surt att kortsiktigt inte hänga med vissa index upp. Det trots att jag placerar rätt annorlunda. Det känns även lite ovant att se aktieutdelningarnas totalsumma på helåret sjunka.

Framöver måste jag sälja av snabbare när kurstrender vänder nedåt om det finns minsta risk eller hot utöver det genomsnittliga. Långsiktigheten består, men jag måste också kunna riskhantera bättre. Åtgärden blir att regelbundet minska eller sälja i aktien med svagast kurshistorik. Jag återkommer till det framöver.

4 reaktioner till “Det blev stolpe ut under börsåret 2023”

 1. Har också mestadels större högutdelande bolag och portföljen gick för året 7,01%. Det är väl rätt vedertaget att 2023 inte var utdelningsaktiernas år. De större ETF-erna gick upp med några få procent, utdelningsaristokraterna i dow jones gick upp med ca 5% totalt.

  Det är lite som att köpa äpplen och tro att de ska smaka som bananer.

  Jag tycker mig ofta uppleva att en högutdelande portfölj absolut inte är i fas med de vanliga indexen, utan svänger ur fas, och det vore ju märkligt om 2024 inte blir ett bättre år med i alla fall en tvåsiffrig uppgång, nu när många ”tråkiga” bolag värderas så pass lågt som de gör. Jag gissar att i tider av gratis pengar då vill man inte köpa bank, telekom, och fastigheter tog ju en rejäl smäll under året, och där hoppas jag på en rejäl comeback under räntenedgångar under 2024, i alla fall för preffarna. Nu, under tiden köper jag billigt och tackar för rean… har t.ex köpt rejält med xact högutdelande, Tele2 och Handelsbanken, samt även en del Telia.

  Gott Nytt År!

 2. Det var några år sedan, nick magiulli tror jag pratade md några pensioner i florida (tror i övremedeklass) och frågade om de hade slagit index. Några sa ja vissa sa nej. Men en gubbe sa: vad spelar det för roll? Jag gjorde bra nog att kunna ha råd att bo här och ha det bra. Det är klart att kunna slå index känns bra men kanske det är inte poängen. Så länge man kan generera inkomst att ha råd med det livet man vill ha, utan”jobba” så det är bra nog. Tack igen för alla fina inlägg marcus. Gott nytt år.

  1. Håller med om det. Det viktiga är att få en bra avkastning jmf den risk man tar och all tid man lägger ned, inte att slå ett visst börsindex.
   Gott nytt år!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)