Aktiestrategin Canslim

Det finns en aktiestrategi som heter Canslim och som vaskar fram en del intressanta aktier på lite kortare sikt. Det är aktier som har så kallat momentum, det vill säga bränsle för uppgång. Som jag skrev bakom betalvägg i Privata Affärer:

”…titta närmare på strategin Canslim om du vill vara en aktiv placerare och om du gillar tillväxtbolag. Canslim utvecklades på 1950-talet av Investor’s Business Daily grundare William O’Neil. Strategin bygger på en kombination av teknisk analys och fundamental analys. Den kan vara ett urval för swing trading och trendföljande aktiestrategier.”

Canslim är enligt Investopedia och Wikipedia en förkortning för:

C = Current quarterly earnings per share. Utvecklingen för senaste kvartalets vinst per aktie.

= Annual earnings increases. Utvecklingen för helårsvinsten per aktie.

N = Nya produkter eller händelser.

S = Scarce supply och strong appetite. Utbudet av och efterfrågan på aktien.

L = Laggard stocks. Aktier som inte har hängt med i branschens kursutveckling.

I = Institutioner som äger aktien ska vara få, vi vill innan i aktien innan alla äger den.

M = Marknadens riktning.

Enligt börspsykologen Lars-Erik Boström har Investopedia fel:
– William O´Neil menar att man ska investera i ”leading stocks” inte ”laggards”. Med ”leading” menar inte de största bolagen, utan de bolagen med högst vinsttillväxt inom sin sektor.

– Han menar också att man automatiskt inte ska investera i bolag med lågt RSI. I William O´Neils bok ”How to make money in stocks” använder man dock RS (relative strength) istället för RSI. Tanken är egentligen att investera i bolag som uppvisar en relativ styrka mot marknaden.

RS och RSI handlar om relativ styrka för en aktie och mäter förenklat upp- och nedgångsdagar under en viss tidsperiod. Det är ett blogginlägg för sig.

Ska du följa strategin exakt ska du välja de med högst Canslim-poäng rakt av. Börsdata rankar en något förenklad topplista åt dig, i alla fall om du är betalande kund. Annars krävs det mycket jobb själv.

Det går också att enbart handplocka vissa av aktierna från en Canslim-ranking, även om du då bara har aktiestrategin som en komplettering till övrigt portföljtänk och analysarbete.

Skulle jag satsa på trading skulle jag titta rätt mycket på denna aktiestrategi och välja aktier i framtidsbranscher. Vi får se upp med cykliska verksamheter, tillfälliga vinstökningar och engångseffekter som får det att se bättre ut än vad det är.

Fler aktiestrategier att välja bland hittar du här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)