Boston Pizza Royalties Income Fund fortsatt smakfullt

Jag har äntligen fått tid att titta lite närmare på Boston Pizza Royalties Income Fund. Innehavet är i min portfölj ett innehav på nivån strax ovan preferensaktier. I preffarna räknar jag inte med långsiktigt stigande kurser utan sådana har jag enbart för direktavkastningen och istället för räntebärande innehav.

På risk- och förhoppningsnivån ovan det har jag innehav som Boston Pizza Royalties Income Fund, där direktavkastningen lär utgöra majoriteten av avkastningen. Visst hopp om liten utdelningshöjning finns om ett par år, men det lär inte bli någon större kursuppgång över tid.

På kort sikt pressas bolaget fortsatt av svag konjunktur i de områden av Kanada som är beroende av tung olja och tjärsandsolja. Dessutom innehöll rapporten ett par skattehöjningar och tillsammans med vinterhalvårets svaga säsongseffekt var det ingen höjdare. Utdelningsandelen var som den är om vintern över 100 procent, alltså att mer än vad de egentligen har resurser till delas ut.

På uppsidan finns det att netto åtta nya restauranger öppnade under 2017 och antalet är nu 391 stycken. Ytterligare fem är ”under konstruktion”. Kanadas Olearys? Ja, kanske det. Fler restauranger vars mat ger royalties till den börsnoterade Income Fund vi äger i är det som kan driva tillväxten. Liksom de nya pizzarecepten, även om jag inte sätter särskilt stort hopp till det då det mer är en komplettering och något nödvändigt för att behålla kunder.

Som månatlig kassaflödesgenerator i portföljen gillar jag fortsatt Boston Pizza Royalties Income Fund då restauranger trots allt är ganska okänsliga mot konjunkturen och teknologisk utveckling. Det är förutsägbart helt enkelt. Kursen ligger på relativt låga nivåer och de 6,9 procent i direktavkastning vi får nu är högre än många dyra preferensaktier som aldrig kommer att höja utdelningen.

En preff jag just sålt är Alm Equity Pref. Trots att jag tror de kommer att klara utdelningarna då inriktningen är på att utveckla lite billigare bostäder, känner jag att det kan bli värre innan det blir bättre. När det finns bolag som AT&T och Boston Pizza som ger 6-7 procent i direktavkastning med utdelningshöjningar lockar inte Alm Equity Prefs 8,2 procent så oerhört mycket på grund av deras svängiga bransch.

17 reaktioner till “Boston Pizza Royalties Income Fund fortsatt smakfullt”

 1. Hur agera du nu när kronan är så svag..köper du aktie i kanada /usa trots kronans nuvarande värde…och t.e.x om dollarn skulle klättra upp emot 11 kronor igen…skulle fundeta på att sälja av lite ….eller bara strunta du i valutorna

 2. Intressant läsning! Jag har precis sålt mina SAS-preffar och letar efter nytt köp. Jag har dock redan Boston Pizza. Har du några tips på andra ”fixed income” företag att ta en titt på?
  Är precis som du inne på att våra svenska preffar dess värre blivit väl dyra.

  1. Har inte så många sådana på lager. Har ökat i AT&T nyligen och en annan utdelningshöjare med hög direktavkastning är WPC. Ska titta närmare på NWH framöver också. Fortum var en kandidat innan de gick upp så brant i kurs.

   1. Hej, tack för trevlig blogg! Jag kan kanske vara behjälplig. Ny bloggare så jag vet inte hur jag ”länkar”. Men jag har investerat i aktier sen Stenåldern. Jag har länge haft REITs, trusts och CEFs i min portfölj, bra ”fixed income”. Många ökar dessutom utdelningarna så lite mindre ”fixed”! Listar delar av innehavet på min blogg under rubriken ”Amerikanska högutdelare” och i lite andra inlägg. Kika för lite inspiration kanske? Hälsningar, T
    http://toscananext.blogspot.se

 3. Jag måste hålla med dig, denna gång. Boston Pizza sitter riktigt bra i portföljen, ett småtråkigt men ändå stabilt kassaflöde. Jag undrar dock om det inte borde finnas potential för dem att köra bolaget med sikte på lite mer fart? Kanadas valuta har en vettig grundstyrka också mot den urvattnade kronan, som grädde på moset.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

 4. Hej!
  Tack bra analyser.
  Aktien ser onekligen alltmer lockande ut. Nere på under 18 USD(!) i skrivande stund. Det som oroar mig är kommande brutala utveckling av minimilönerna i Kanada. Vissa delstater planerar öka lönerna med mer än 10% på årsbasis. Det behöver nödvändigtvis inte innebära lägre lönsamhet om man lyckas utnyttja arbetskraften optimalt, men visst är detta orsaken till raset. Hur ser du på detta ”hot”?

  1. Hej!
   Vet inte så mycket om det. Kanske ökar det efterfrågan då fler fattiga har råd att gå ut och äta. Boston Pizza Income Fund får väl dessutom sina intäkter i form av royalties på försäljningen av pizza, inte restaurangernas resultat?! Oroande att aktien går ned, ser marknaden något hemskt som jag inte fattar?

 5. Sålde av mycket av mina Boston Pizza i juli 2018 för att få loss pengar att köpa en värdeaktie jag fått tips om. Detta visade sig vara ett lyckokast då kursen i BP fortsatt ned och aktien jag köpte gått åt andra hållet. Dock saknar jag min månadsutdelare och funderar nu på att börja köpa tillbaka när det är ”rea”. Har du några funderingar på Boston Pizza sedan senast du skrev ovan? Hur gör du köpa mer/behåll/sälja?

 6. Kul läsning!

  Jag är ny i aktiehandeln och har inga aktier utanför Sverige men tänkte köpa BP. Hur funkar det med skatter när man handlar med BP?
  Handlar jag bäst från ett KF konto?

 7. Boston Pizza under 17 CAD nu. Enligt investing.com är utdelningen nu 8,19% dvs 1,38 CAD. Men vinsten är 0,86 CAD. Stämmer det att dom delar ut mer än vinsten? Inte hållbart isåfall antar jag. Vad tror du, är det prisvärt att fylla på vid denna nivån eller bör man hålla sig borta?

  Mvh Luke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)