Chansaktier och placeringsstrategier

Jag blandar korta och långa affärer. Orsaken är att jag aktiekursen får mig att sälja för att ta hem en vinst eller för att den går ned. Ibland går det bra för mig, ibland inte. Vad ska jag göra?
Fokusera mer på bolagets utveckling och mindre på aktiekursen. På kort sikt säger kursen inte så mycket om hur bolaget går. Det är först på flera års sikt som bolagets utveckling verkligen slår igenom.

Mina aktier går i år inte lika bra som mina fonder. Vad ska jag göra?
Om du placerar annorlunda och tar lägre risker med dina aktier kan det förklara saken. Olika placeringar går dessutom olika bra över tid. Behåll bara de bolag som verkligen går bra och utvecklas, för där lär aktiekursen förr eller senare gå bra.

Jag har köpt Next, men ligger med förlust där. Vad göra? Det är en halvliten post.
Det är ett spännande bolag inom biometri, men risken är väldigt hög. Antingen har du en stop loss inlagd hos din mäklare för att begränsa nedgången, eller så låter du posten ligga kvar så länge bolaget inte börjar gå sämre. Är ditt innehav tillräckligt litet så kan du behålla det med premisserna att antingen förlorar du allt, eller så rusar kursen förr eller senare. Jag brukar inte rekommendera sådana här kryddor till portföljen, men är du väl inne i en volatil aktie i en het sektor ska du kanske inte ge upp hur snabbt som helst.

Jag skulle gärna vilja ha svar på en fråga med anledning av din artikel om ”rent mjöl i påsen”. Det dyker med jämna mellanrum upp artiklar om hur ”världspolisen”  (Amerikanska myndigheter) undersöker Telia Sonera för mutor och ska bötfälla företaget på X miljarder. Har Telia någon verksamhet i USA eller planerar de att ha en? Eller kan inte Telia helt enkelt skita i vad ”Amerikanska myndigheter” rota i? De skulle ju knappast bry sig om Syriska Myndigheter ville bötfälla dem. Om de planerar en verksamhet i USA får väl den generera mer än vad ett eventuellt skadestånd/böter belöper sig på annars är det väl bättre att skrinlägga dessa planer eftersom totalen då blir negativ.
Mig veterligen bryr sig amerikanska myndigheter bara för att en misstänkt betalning gick via konto i USA. Telia bryr sig nog om USA:s myndigheter av olika skäl, allt från varumärket till att det nog är möjligt att amerikanska myndigheter skulle stämma Telia i Sverige där bolaget har tillgångar att driva in. Eller om jänkarna lämnar över utredningen till svenska ekobrottsmyndigheten.

Vad tror du om Immunicum. De har gått upp ca 45% på 2 månader. Sälja eller behåll? Köpa Moberg  Pharma istället?
Jag vet väldigt lite om det bolaget. Jag vet däremot att det finns många sådana högriskaktier som ibland rusar i kurs och ibland rasar. Att ta hem en vinst är därför kanske inte så tokigt rent strategiskt. Moberg Pharma ger dessutom lägre risk.

2 reaktioner till “Chansaktier och placeringsstrategier”

  1. Hej marcus.
    Om du har tid att svara om min portfölj långsiktigt. LF global index 40%. Seb europa småbolag 20%. Spiltan investement 20%. Carnegue small micro cap 10%. Dnb sweden micro 10%. Vad säger du om det långsiktigt? Finns det bättre småbolag sverige som du skulle välja? Jag slutar med tillväxt emerging. Tycker det utväcklas dåligt!
    Tack i förhand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)