Konto hos SEB för att teckna Scandic?

Frågorna fortsätter komma om Scandics introduktion och nu har jag kollat upp den där anmälningssedeln och vad som gäller. Som jag skriver på PA:s webb idag måste du ha konto hos SEB om du är storbankskund, medan nätmäklarna ligger steget före.

Som vanligt är frågorna nedan svärtade och svaren lite blekare. 🙂

Förstår inte SEB:s anmälningssedel för att teckna aktier i Scandic Hotel. Jag köper aktier via Nordea där jag har ett förvaringskonto och ett likvidkonto. Som jag tolkar SEB:s anmälningssedel m å s t e man ha ett SEB konto. Stämmer det verkligen?
Ja, tyvärr. Det går att anmäla sig och teckna digitalt enbart via nätmäklare som Avanza och Nordnet. Jag tycker att det borde gå även via Nordea, men det verkar det inte göra. Läs min artikel som kom ut idag.

Jag har nyligen börjat intressera mig för börsen och aktier. Men kan inte mycket om den världen. Sen 2 år har ja månadssparat i Swedbank Robur Bas Action och Swedbank Robur Access Offensiv. Första gången jag var inne o kollade börsen var i somras efter Greklandkrisen. Innan dess tänkte jag inte ens på mina placeringar. Fonderna gick väldigt bra tills kraschen i somras. De har återhämtat sig hyfsat men inte helt. Nu är frågan om jag ska avvakta eller sälja av allt?? Jag har hört att det brukar gå bättre för börsen under vintern. Hur tror du det kommer se ut närmsta året? Jag kan tänka mig o spara i 1 år till om det ser ljusare ut.
Börsen brukar gå bra under november till april, men det finns det undantag från. På några månader sikt eller något års sikt är det alltid mer eller mindre osäkert hur börsen ska gå, även om trenden mycket väl kan vara fortsatt upp. På börsen ska du helst vara 5-10 år eller längre tid. Behöver du pengarna till annat utanför börsen inom ett år är rådet att sälja. Annars behåll.

Vad såldes Balder preferensaktie för när den ”släpptes”?
290 kr enligt deras sajt.

Jag har en portfölj om sju aktier i lika många branscher. Min placeringshorisont är 10 – 20 år. Jag känner att jag bör komplettera med ett bolag i livsmedelsbranschen. Vad skall jag välja Axfood eller ICA gruppen? Jag lutar själv åt ICA.
ICA ger bäst riskspridning, så kör på dem du.

Kanske jag kan fråga på detta sätt istället, jag är lite konfunderad över Eniros preffar, om man köper den för dagspriset c:a 300:- och får en utdelning per på 48:- så måste ju det vara bland det bästa man kan få i direktavkastning tycker jag, just nu anges inlösen till 480:-,vilket ju också är bra på 300 satsade! Vad har jag missat/missförstått då denna preff anses som en dålig investering.
Eniros preferensaktie har hög direktavkastning, eftersom risken är hög. Eniros finanser är inte de starkaste och bolagets långsiktiga utveckling är tveksam. Många frågar sig om det är värt risken att äga Eniro Pref, som haft en ganska slagit kursutveckling.

Jag har letat som en galning på nätet om Swedbank tar ut någon flytt- eller annan avgift när man ska föra över befintligt aktieinnehav och eller likvida medel till Avanza från Swedbank. Vet du? Jag har iaf öppnat ett ISK-konto hos Avanza.
Storbankerna har lovat att inte ha några avgifter i ISK, men en avgift för överföring till annan banks ISK är kanske möjlig. Jag tror iofs inte Swedbank har det. Fråga dem.

Jag köpte i början på året en ETF, Bull Alu X4 S, som har rasat i den grad att jag är nu på -60%. Jag har tyckt att någon gång skulle den vända men ICKE! Vad skall jag göra? Skall jag ta förlusten eller har jag en chans att få se det vända och få tillbaka mina pengar? Andelen i portföljen är 0,4%. Aktierna har jag sett vända tillbaka och ofta vända till vinst, men ETF verkar inte fungera på samma sätt.
Rent strategiskt är det rätt att sälja. För hävstångsinstrument finns en matematisk effekt som arbetar mot dig över tid, vilket betyder att det är ganska kortsiktiga placeringar. Tajmingmässigt vet jag inte, även om aluminiumpriset kan studsa upp är trenden tydligt nedåt. För sådana här placeringar är det bra med en stop loss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)