En liten titt på Avanzas nya big data-tracker

Det här med IT och framförallt big data hör säkert framtiden till. Jag har därför kollat lite på AVA BIG DATA EU TRACKER.

Jag gillar att Avanza nu tar tag i bristen på bra ETF:er och lanserar trackers. Det är inte samma sak som en börshandlad fond, men i princip blir det som aktieindexfonder då vi kan följa aktieindex till låg kostnad. Tydligen ska Avanzas trackers inte medför extra kreditrisk/motpartsrisk via något som kallas ”SPV (Special Purpose Vehicle) där alla kunders investeringar säkras”.

Det här med IT och framförallt big data hör säkert framtiden till. Jag har därför kollat lite på AVA BIG DATA EU TRACKER. Det följer ett index som heter Solactive Europe Big Data Sentiment Index NTR och när jag tittar på konstituenterna/indexkompositionen hittar jag bolag som Airbus, Deutsche Post och Total. Nog för att de bolagen har en hel del data och så, men flygtillverkare, tyska posten och ett franskt oljebolag var inte vad jag tänkte mig.

Jag hade hoppats mer på europeiska motsvarigheter till IBM och Amazon. Zalando är med och det känns mer logiskt, men var är alla IT-bolag som sköter big data?

Som vanligt är det svårt att analysera fonder och index och jag kan erkänna jag inte alls kollat upp alla 33 innehaven i börsindexet Solactive Europe Big Data Sentiment Index. Hittar du några intressanta bolag i indexet? Jag avstår den här produkten och kör mitt eget race.

Uppdatering 13 juni: Tydligen ska Avanzas tracker Big Data inte bestå av Big Data-bolag utan bara vara framtagen med big data. Framgår inte urvalet och fokuset för en sparprodukt tydligare avstår jag gärna även av den anledningen. 

Uppdatering 27 juni: Partner för Avanza Markets är Morgan Stanley. Avanzas trackers är ”kollateraliserade delta 1”, det vill säga det finns säkerhet för dem i händelse av kredithändelse av utfärdaren/emittenten Alphabeta Access Products. Special Purpose Vehicle är en stiftelse som inte kontrolleras av market makern Morgan Stanley, men tydligen är kreditrisken mot Alphabeta ändå en dag. Det beror på att kollateralet/säkerhetsmassan uppdateras på dagsbasis.
Källa är Investerarens poddcast 19 juni 2019.

”Ringfencad kollateralmassa”.
Ja, det är inte helt lätt att förstå all formalia. Heller. 

2 reaktioner till “En liten titt på Avanzas nya big data-tracker”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)