Estea Kapitalandelsbevis3 ändrar villkoren och sänker räntan

Estea Kapitalandelsbevis3 - så röstar jag i det skriftliga förfarandet.

Estea Kapitalandelsbevis3 står inför förändringar av villkoren. Då det inte är någon aktie utan en börsnoterad skuldsedel blir det ingen bolagsstämma när vi ska rösta om förändringarna utan ett skriftligt förfarande. Dessutom har vi en pandemi, så digital omröstning blir det. Röstandet sker via ombudet Intertrust och du röstar via din nätmäklare senast den 3 maj 2020.

Det är enligt mig främst tre viktiga punkter som förändras:

 • Räntan på Estea Kapitalandelsbevis3 sänks från 6,25 procent till 5 procent. Det är en sänkning med 1,25 procentenheter vilket är 20 procent. En tydlig kapning, men det är förståeligt med coronavirus och svajande kapitalmarknad. Räntan har varit mycket fördelaktig jämfört med de oerhört låga räntorna på mycket annat i samhället.
 • Löptiden kan nu förlängas med tre år till i taget. Hur länge vi ska få vänta på att fastigheterna säljs står nu skrivet i stjärnorna. Att som tidigare nagla sig fast vid 2022 hade varit riskabelt, beroende på hur fastighetspriserna förändras till dess. Marknaden är inte lika stabil som tidigare.
 • Möjliggöra återköp av kapitalandelsbevisen. De handlas med substansrabatt så finns det likvider i Estea att köpa med rabatt är det faktiskt en förbättring av villkoren.

Sammantaget två negativa förändringar av Esteas villkor och en positiv. Dessutom förtydliganden av förvaltningsavgiften och möjligheten att emittera fler andelsbevis.

Räntan kommer fortsatt att vara hög och det här är ingen utdelningshöjare där trenden i utdelningen är viktig. Räntan har varit motsvarande utdelningarna från högutdelande aktier, high yield-casen i portföljen. En nedjustering är ingen katastrof och det gör det lättare att få stigande NAV-kurs (substansvärde per andel) istället.

Längre löptid är ganska väntat då det är farligt att måla in sig i ett hörn. Jag har heller ingen brådska att få andelarna inlösta till NAV-kurs så varför inte förlänga då. Synd på ett sätt att behöva få vänta på substansrabatt-klippet, men det kommer att komma en dag precis som Esteas första kapitalandelsvis.

Återköpen av aktier gör att när läget lugnat ner sig framöver minskar substansrabatten eller så kan Estea när tillfälle ges få kursen att stiga genom återköp till rabatterade pris. Troligen sker det framemot den avveckling som kommer att komma, kanske runt år 2025. För oss som inte säljer andelar till rabatt är det gynnsamt att somliga säljer med rabatt till bolaget istället för att vänta på den slutliga inlösen till substansvärdet, NAV-kursen.

Sammantaget är jag ändå till freds med förändringarna. Placeringen blir längre än planerat, men den kan bli ännu bättre nu. Det är få fastighetsinvesteringar i Sverige till vettig risk som ger 5 procent i ränta med potential till ett substansklipp.

Därför röstar jag ja i det skriftliga omröstningsförfarandet i Estea Kapitalandelsbevis3.

Uppdaterat per den 17 maj 2020: Estea genomför inte några förändringar efter omröstningen.

10 reaktioner till “Estea Kapitalandelsbevis3 ändrar villkoren och sänker räntan”

 1. Tack för en bra genomgång! Tycker att det är bra att de sänker risken och köper man på nuvarande nivåer så blir räntan runt 6,3% trots räntesänkningen. Jag röstar ja och fyller på lite till.

 2. Jag röstar nej alla dagar i veckan. Möjligtvis att jag hade kunnat acceptera antingen förlängd löptid eller sänkt ränta, men inte både och. Eller åtminstone nått med indikation när inlösen sker, typ 6,25% ränta igen efter tre år. Med ändrade villkor blir det nån sorts evighetsobligation med risk för att ligga och skvalpa kring 80 spänn hur länge som helst. Tre årsavkastningar (fyra med 5% ränta) upp i rök.

  1. Varför rösta nej?
   Kan inte förstå
   i dessa tider
   är 5% väldigt ”bra”

   Köp fler då som ovanstående argumenterar för..
   så får du behålla dina ca 6,3 %
   Eller ska du kasta pengar efter andra sämre pengar.

 3. Vad var det som var otydligt? Jag ser alltså en risk att Estea-beviset ligger kvar o skvalpar kring 80 kr under överskådlig framtid om de nya villkoren röstas igenom. Jag hade egentligen inte tänkt att sälja. Men om nu räntan sänks till 5%, samtidigt som det idag går att köpa preffar med över 7% direktavkastning (tex. Volati, Klövern, Corem), så känner åtminstone jag en viss dragning åt att trycka på säljknappen (och köpa preffarna istället). Tyvärr innebär det att jag behöver realisera en förlust på 20%.

 4. PJ
  Just det att realisera en förlust och riskera att slänga pengar efter dåliga än att ta chansen att det ”ordnar sig” i Estea och ev handla fler samt ev sänka sitt GAV. Var och en gör som den vill och som Markus skriver så gynnar det dem som inte säljer nu. Sälj du. jag köper dem 😉

  Mvh
  OP

 5. Hejsan! Jag köpte tecknade aldrig kapitalbevisen i början men efter att ha sett både mina soltech obligationer och estea bevisen sjunka, valde jag att öka i dessa. Ser ingen direkt oro kring att man behöver vänta längre och med dagens värde (78%) får jag ju över 6% i direktavkastning.

 6. hej! Jag äger andelar i Estea Kapbevis3. Företaget skriver på hemsidan att Nyfosa har köpt upp Estea Sverigefastigheter3 AB. Utbetalning till delägarna sker efter 16 november. Kan du klargöra om detta är samma produkt? Kommer investerare i Kapbevis3 också få en utbetalning gjord efter 16/11? Jag noterar att kursen har gått upp på sistone och tänkte sälja, men är det värt att vänta tills den 16/11? Tacksam för svar och synpunkter. mvh Anna

  1. Hej, Estea Sverigefastigheter3 AB är bolaget som du får exponering mot via den börsnoterade produkten Estea Kapitalandelsbevis 3. Återbetalningen och vinstdelningen gäller denna obligation/skuldsedel. Jag väntar med att sälja mitt innehav.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)