Brookfield Infrastructure har skapat BIPC så nu kan alla handla fritt

Brookfield Infrastructure

Brookfield Infrastructure LP (BIP.un) har nyligen genomfört skapandet av Brookfield Infrastructure Corp (BIP.C), vilket är exakt samma bolag fast med en annan bolagsform. De båda enheterna är identiska, men då LP är ett kanadensiskt handelsbolag passar Corp bättre internationella investerare då det står för Corporation och med andra ord är ett aktiebolag.

Alla aktieägare i Brookfield Infrastructure LP har fått en andel i BIPC för varje niotal i BIP.un. Det skedde genom en aktiesplit, men i praktiken kan vi likna det vid en sorts utdelning av det nya aktieslaget.

Sink-dagen (sista inklusive-dagen) var den 20 mars och per den 23 mars (X-dagen) handlades BIP.un utan det nya aktieslaget. Därav det stora raset i kursen på X-dagen. Det här bygger på samma princip som att kurser går ned efter att en vanlig kontantutdelning har avskiljts. Dina nya aktier i Brookfield Infrastructure Corp, BIPC, ska nu synas på din depå.

En fördel med BIPC är att du kan köpa fler aktier även om du är kund hos Avanza, vilket du inte kan i BIP.un då nätmäklaren av administrativa skäl stängt de möjligheterna. Nordamerikanska LP och MLP (handelsbolag och kommanditbolag) ställer tydligen till det med administration, skatter, regler och sånt.

Jag behåller båda mina aktieslag och räknar det som ett i min utdelningsportfölj. Skulle jag sälja andelar i Brookfield Infrastructure skulle jag göra det i BIP.un, alltså LP:t för det kan jag inte köpa mer av. Ska jag göra mig av med något är det i det som är svårast att handla. Allt annat lika. Skulle jag köpa mer skulle jag göra det i BIPC, för det är det aktieslag jag alls kan köpa.

Vi ska få kontanter inom kort då överskjutande andelar säljs. Du kanske precis som jag inte ägde ett innehav som var jämnt delbart med nio och då är vi lovade att få en spottstyver för det som inte räckte till en till aktie i BIPC.

”BIP unitholders will receive a cash payment in lieu of any fractional interests in the Shares. Brookfield Infrastructure will use the volume-weighted average trading price of the Shares for the five trading days immediately following the special distribution (March 31 through April 6) to determine the value of the Shares for the purpose of calculating the cash payable in lieu of any fractional interests.”

Ett volymviktat genomsnitt av kursen mellan 31 mars och 6 april ligger till grund för vilken kurs våra fraktioner av aktier säljs för och därmed vad vi får. Jag tror jag har 267 kr att invänta här.

BIPC och BIP.un kostar nästan exakt lika mycket. Normalt rekommenderar jag den billigaste aktien av två som är likvärdigt handlade. Det gör jag i alla fall på min sida om du ska välja a-aktien eller b-aktien. I det här fallet är rådet att om du alls ska satsa kapital i Brookfield Infrastructure gör det i BIPC.

34 reaktioner till “Brookfield Infrastructure har skapat BIPC så nu kan alla handla fritt”

 1. Det lustiga i detta sammanhang är att Avanza var ensamma om beslutet att stoppa handeln, hos konkurrenterna fanns tydligen inte dessa ”administrativa problem”. Ytterligare ett tecken på att fel saker prioriteras av ledningen i Avanza idag.
  Jag är som du ser än idag irriterad på Avanza över det här!
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

 2. På BIP.UN dras ingen källskatt (eller åtminstone väldigt lite, senast drogs ca 0,5% på min utdelning hos Nordnet) eftersom de är baserade i Bermuda. Jag undrar om det kommer att dras 15% källskatt på BIPC eftersom det verkar räknas som kanadensiskt om man läser i pressmeddelandet där det står ”Investors can access its portfolio either through Brookfield Infrastructure Partners L.P. (NYSE: BIP; TSX: BIP.UN), the Bermuda-based Limited Partnership, or Brookfield Infrastructure Corporation (NYSE, TSX: BIPC), the Canadian Corporation.”

  1. Du har rätt i att det dras väldigt lite källskatt från BIP.un. Jag har tyvärr ingen aning hur det blir med BIPC, men det borde vara landet och dubbelbeskattningsavtalet som det landet har med Sverige som spelar roll och inte bolagsformen. Men om BIPC har Kanada som hemvist blir det säkert mer källskatt.

 3. Ja, det får man också ta med i beräkningen om man väljer mellan BIP.UN eller BIPC. Jag har mina hos Nordnet och har för övrigt ännu inte fått några BIPC men de kanske kommer i morgon då.

  1. Hej Alice.
   Har du fått några BIPC ännu?
   Jag har också mina på Nordnet och har ännu inte fått några.

   Mvh
   Bengt

 4. Hej Marcus!

  Måste nog invända lite mot din teori om att BIP-UN gick ner kraftigt pga avskiljning. Då jag istället tror den gick ner kraftigt pga det allmänna sentimentet. Det går ju inte att jämföra den med en kontantutdelning, då en sådan avstämning minskar kapitalet i bolaget till förmån för dem som håller x-dag. I detta fallet så får dem som håller x-dag 9/10 BIP-UN, 1/10 BIP-C. Dem som köper på xdag får 10/10 BIP-UN dvs lika stora andelar i bolaget. Så du får ju ingen kapital minskning om du köper på X-dag, utan det är en ren pappersexercis för befintliga ägare. Allt annat lika skall det totala antalet andelar i stort vara detsamma då du summerar BIP-UN/BIP-C efter deras uppdelning. Rätta mig gärna om det är fel.

  MVH

  1. Hej!
   Jag utgick från att man i kursgrafen hos Avanza inte justerat för denna typ av aktiesplit då jag liknar det vid när vissa bolag i Sverige delar ut kontanter genom att splitta ut en inlösenaktie. BIP splittar ut BIPC som iofs inte ska lösas in. Börsraset stod säkert för halva kursnedgången på x-dagen den 23 mars. Det skulle jag ha varit tydligare med ovan. Jag kollar med Avanza och återkommer om jag bör ändra något i texten.

 5. Ett bra och diversifierat bolag om man särskilt gillar defensivt som infrastruktur och samtidigt med goda ambitioner kring utdelningstillväxt. Jag har köpt ett rejält knippe. Hur ser Hernhag på förmågan till långsiktiga utdelningshöjningar, om än små, på den här nivån? mvh Janne

  1. Jag är klart besviken. Utdelningspolicyn säger 75% av nettovinsten som var 3,43 kr per aktie 2019/2020. Utdelningen borde ha blivit 2,57 kr per aktie. En direktavkastning på 4,9 procent blev istället noll. Jag gillar fortsatt bolaget långsiktigt så det får behålla platsen i min portfölj och jag hoppas på utdelning nästa år istället. Så känns det nu i alla fall.

 6. Hej Marcus
  Sålde mina BIP LP den 23 mars då jag trodde att jag hade rätt till splitten till BIP C då jag ägde dom den 20 mars. Efter en massa mailande fram o tillbaka med avanza hävdar dom att man var tvungen att äga aktien den 30 mars efter att dom ska ha varit i kontakt med bolagets IR ansvarig som hänvisar till följande dokument: https://bip.brookfield.com/press-releases/2020/03-10-2020-110137386
  Vad är det jag har missat? fattar ingenting.

  1. Hej!
   Nä, det är ingen enkel tolkning av dokumentet.
   Om jag får gissa hur det fungerar. Enligt doc nedan:

   ”The NYSE and the TSX will both implement “when-issued” and “due bill” trading commencing March 19, 2020 and ending at the close of business on March 30, 2020. During this time period, these designations will impact how our securities trade on both exchanges. Investors should be aware of the following features:

   Trades in “BIP” and “BIP.UN” on the NYSE and TSX, respectively, will include the entitlement to receive the Shares on March 31, 2020 (i.e., should trade on a pre-split basis)”

   – Så den som handlar aktien i det tidspannet, kommer får rätten till BIPC. Det talar emot att den skulle rasa den 23 Mars på x-dag, då den fortfarande innehåller rätten till ny BIPC aktie.
   Så tolkar jag det hela.

   MVH

   1. Tycker det verkar jätte skumt och det känns konstigt att det skulle kunna handla om flera inklusive dagar något som jag aldrig hört talas om.
    I en annan press release från den 31 maj står bland annat:
    Each unitholder of record on March 20, 2020 received one (1) class A exchangeable subordinate voting share
    (the “Share”) of BIPC for every nine (9) BIP units held, or approximately 0.11 Shares for each BIP unit. BIP
    unitholders now own approximately 32,800,000 Shares, or 70.4% of BIPC’s issued and outstanding Shares,
    with Brookfield Asset Management Inc. and its affiliates holding 29.6% of the remaining Shares. The Shares
    have commenced regular-way trading on the Toronto Stock Exchange and the New York Stock Exchange
    under the symbol “BIPC”.
    Hur bolagets IR ansvarige kan tolka detta till den 30 maj har jag mycket svårt att förstå. Samtidigt måste det ju tilläggas att dom som kunde tolka att inklusive dag var den 30 maj kunde göra en riktigt bra affär att köpa den 23 maj då kursen dök som om det vore en X-dag.

 7. Hej Marcus

  Får be om ursäkt för felaktighet i mitt förra inlägg. Hade missförstått tilldelningen av ngn anledning… Då man faktiskt ökar antalet totala andelar efter split.

  MVH

 8. Tyvärr är det nog så.

  “due bill” trading mellan 19-30 mars, innebär att aktier som köps/säljs med rätten som man hade på avstämningsdagen.

  urklippt från Toronto stock exchange:

  ”Due bills allow brokerage accounts to reflect full value of security until an entitlement is paid.
  For trading purposes, due bills attach to the listed securities from and including the day that is two trading
  days prior to the record date of the corporate event up until the end of the payment date for the
  entitlement (i.e. the date on which the Issuer makes payment of the entitlement). This period is referred
  to as the “due bill trading period”. During the due bill trading period, the seller of the listed securities (who
  is the prospective recipient of the entitlement) also sells and assigns the right to the entitlement to the
  purchaser of the listed securities”

  mvh

 9. 2020-04-16
  UTDELNING INLÄGG VP
  Jepp dom kom idag, nu får vi se vilken källskatt som dras på utdelningarna.

 10. Jag blir inte klok på hur jag nu ska tänka kring anskaffningsvärdet för mina BIP.UN och BIPC. På Nordnet står det GAV 0,00 CAD på mina BIPC, men med GAV 0 i mitt kalkylblad blir YOC fel. Jag har 120 BIP.UN och fick 13 BIPC, kan jag därmed tänka att jag egentligen har ett anskaffningsvärde för BIPC på 13/120 av mitt ursprungliga anskaffningsvärde på BIP.UN? Och ska jag i så fall sänka mitt anskaffningsvärde på BIP.UN lika mycket, eller kvarstår det ursprungliga där som om jag bara hade fått en utdelning som jag återinvesterat i något annat? Det blir tilt i min hjärna… hjälp! 🙂

  1. Eller blir kanske GAV för mina BIPC den kurs (52,64 CAD) som betalades ut för de överblivna andelar som inte räckte till en hel aktie? Som om jag hade fått en kontantutdelning från BIP.UN till den kursen, som jag sedan investerat i BIPC?

 11. Har du några tankar om varför Brookfield Infrastructure Corp och LP utvecklar sig så olika? Inte så lite heller..

 12. Ja oväntat stor spread mellan dessa båda aktieslag. Börjat växla över då diffen varit 8-9 %.

  Den enda fördelen jag läst mig till, är att det är ngn withholding skatt som inte utgår på BIPC. Men den är obetydlig i sammanhanget.
  I övrigt så drivs det nog av ETF flödens efterfrågan och övriga som ej kan äga L.P tidigare.

  I övrigt så köpte jag hela vägen fram till 30 Mars. Och fick tilldelat på alla dessa units. Men jag var lyckligt ovetandes då om förfarandet med ”due bill” period. Lärdom för framtiden.

  1. Flödena från ETF:er borde avta över tid, senast när det blir utflöden från fonderna. Ska bli intressant att följa framöver.
   Kan man köpa BIP.un via sin nätmäklare är det en bra idé att växla över.

 13. Hej, varför kan man inte se nyckeltalen och utdelningar för BIPC? Ingenting om utdelningen? För BIP.UN går det ju få fram nyckeltal men den går ju inte att köpa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)