ETF-val, kassaflödesanalys, chansaktietips och fondråd

Har du något tips på vad jag kan investera i för 10.000kr?
Vad sägs om att spela på Starbreeze? En chansaktie i intressant läge.

Att använda sig av kassaflödet när man utvärderar om man ska köpa aktier i ett företag eller ej verkar väldigt vedertaget nu för tiden. Jag har också försökt att komma på hur man kan få fram detta ur kvartals och årsredovisningar, men kan inte avgöra vad jag ska använda mig av för att komma fram till ett resultat. Vilka parametrar ska användas ur rapporten för att få fram kassaflödet? Hur vet man sedan om kassaflödet är bra eller dåligt för ett köp?
Det är tyvärr inte helt lätt att tolka kassaflödena. Du hittar en tabell med sådana i regel efter balans- och resultaträkningen i varje bolags delårsrapport. Enkelt uttryckts innebär vinster att det också finns kassaflöden, men sen beror det mycket på branschen hur mycket som måste återinvesteras. Konsultbolag som Ework behöver inte återinvestera mycket utan kan dela ut stor del av vinsten, vilket syns i form av utdelningen. Negativa kassaflöden kan vara negativt, men beror det på bra investeringar inför framtiden är det okej. Ibland krävs det en hel del kapital när bolaget växer, men ökar rörelsekapitalet pengar utan tillväxt innebär det kanske omotiverat stora lager vilket är negativt.

Jag är en fattig sjukpensionär som skulle vilja satsa 10.000 (har inte mer) i aktier. Att ha dessa pengarna i en bank, Skandiabanken, ser jag som ett dåligt sparande. Jag kan också se att det kanske är en liten slant att sätta i aktier, eller hur? Vad är där annars att göra?
Eftersom du beskriver dig som en fattig sjukpensionär kan jag inte rekommendera någon aktie med särskilt stor risk. Bra räntefonder är därför det jag rekommenderar. En företagsobligationsfond som SPP Företagsobligationsfond lär ge något mer om året än högräntekonton, men är ändå rätt trygg. Lannebo Corporate Bond är något offensivare. Den här typen av fonder gör dessutom att du kan skjuta upp allt vad kapitalskatt heter tills du säljer, vilket inte är fallet med sparkonton.

Jag sparar i aktier sedan flera år tillbaka, har nu börjat inse att jag är väldigt svensk – huvuddelen av mitt sparande finns på Stockholms börsen large cap. Jag har därför börjat fundera över ETF, som jag tycker verkar vara ett prisvärt alternativ när man önskar vidga vyerna, dessutom enkelt att handla med. Jag har tittat på Ishares ( emerging markets), Vanguards ffa dividend. Jag ser att du har en del ETFs. Hur resonerar du när du försöker bedöma dessa? De flesta är ju ganska svåröverskådliga.
Jag har i nuläget tre ETF:er som följer sitt respektive utdelningsindex. Sen har jag Alerian MLP som följer ett index fullt med nordamerikanska oljeinfrastrukturbolag. Främst direktavkastningen har lockat mig. För Alerian MLP är inriktningen på bolag rätt intressant i tider av USA:s skifferolja. För WisdomTree Emerging Markets Equity Income Fund gillar jag att det är tillväxtmarknader. Inriktningen, utdelningarna och att förvaltningsavgifterna inte varit för höga har lockat mig. Alla utom Guggemheim-ETF:n har jag läst tips om i diverse utländska nyhetsbrev vid åtminstone ett tillfälle. Mina ETF:er är medelstora komplimenterande innehav i mitt sparande, varken mer eller mindre.

———————
Det var alla frågorna för denna gången. Du kan också med lite tur få svar via aktiechatten hos Privata Affärer om fredagarna.
/Marcus med Skägget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)