Q&A om Kinnevik, Hufvudstaden & portföljviktningar

Jag läste att du tycker Hufvudstaden kan vara en bra aktie att inneha.
Vilken tycker du att man ska satsa på A eller C aktien. Vad är det för skillnad mellan dom förutom priset?
A-aktien är bäst, trots att varje C-aktie har 100 röster mot A-aktiens en röst per aktie. Jag rekommenderar definitivt Hufvudstaden A, eftersom den aktien är mest handlad och därmed har tryggare prissättning. C-aktien har så tunn handel att det i skrivande stund inte finns en enda säljorder i orderdjupet. Det var ett avslut i Hufvudstaden C idag, men dessförinnan ser det ut som att det inte varit någon handel alls sedan i augusti.

Angående krönikan på PA om att vikta ned stora innehav i portföljen. Jag har Duni som gått upp 53% under året o Loomis som ökat 52%. Inte illa, tycker jag som ffg placerar ’alldeles själv’ men mkt på dina råd. Posterna är bara på 36/39 k, är det då – tycker du – ändå anledning vikta om? F.ö. allmän uppgång med mindre poster.
Jag tycker du ska vikta ned endast om ett innehav blir för stort. Generellt sett om du exempelvis har tio aktier och du plötsligt har en portföljfördelning med säg 30 procent i Loomis och 30 procent i Duni borde du vikta ned lite. Är andelen kapital i Loomis och Duni kring 5-15 procent av ditt aktiesparande är det ingen fara om du har ca tio aktier. Om du däremot anser alla dina innehav relativt små i kronor räknat och du fortfarande tror på både Loomis och Duni är behovet att vikta ned något mindre, men mitt generellt råd är ändå bra riskspridning.

Privata Affärer nr9 angående Kinnevik, du tycker det börjar lukta aktiebubbla och även i nr:11 är du negativ men aktien har ju stigit även sedan dess. Jag köpte 1/8 kurs 192,- idag 12/12 268,- +40%. Detta var väl inget bra råd från dig, det verkar som Spiltan analyserar aktien bättre.
Jag skrev under ett par års tid att Kinnevik var en bra aktie och jag är därför glad att den gått upp mycket mer än index. Jag har däremot nu i flera månader tyckt att det luktat aktiebubbla om Kinnevik. Med facit på hand har aktien gått upp mycket mer än vad jag trodde var möjligt, så i alla fall tajmingmässigt hade jag helt fel i mina varningar. Det är oundvikligt att sånt sker ibland. Någon Spiltan-analys av Kinnevik känner jag inte till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)