Frågor och svar om aktieslag, pension och investmentbolag

Jag har under en lång tid suttit och läst mycket om att spara i aktier dvs, investmentbolag eller indexfonder. Jag skulle vilja höra din åsikt om vad jag bör välja just i denna tidpunkt. Jag har varit inne på investmentbolag ett bra tag men då kom min vän och introducerade till indexfonder, vilket också lät som en bra långsiktig sparform. Det känns lite snarlikt mellan investmentbolag och indexfonder, men investmentbolagen har väl slagigt indexfonderna på lång sikt?
Ja, investmentbolag brukar slå börsindex och indexfonder över tid. I alla fall utdelningen inräknat. Jag brukar rekommendera investmentbolag som Investor och Industrivärden istället för indexfonder eller de flesta aktiefonder.

Jag skulle vilja fråga dig om a,b,c aktier. Förstår inte riktigt dem uttrycken.
Ofta men inte alltid innebär A-aktier mer röster på årsstämman, medan B-aktier innebär att aktien är mer handlad då det finns fler av den. Exempelvis Ericsson A och B. Ibland är prisskillnaderna mellan aktieslagen logisk, men inte alltid. Ibland finns det en A-aktie och en C-aktie. I Finland finns det R-aktier, därav förekomsten av Stora Enso R på Stockholmsbörsen. Köp den mest omsatta aktien i första hand och den billigaste i andra hand. Vad det är för bokstav spelar ingen roll så länge du vet vad det är för aktieslag du köper.

Åren går och nu blir jag 63 år och 9 mån den 1 aug i år. Från det datumet och 15 månader framåt kan jag ta ut pengar från min tjänstepension (s.k. temporär utbetalning) som ligger i en ”påse” där och enbart påverkas av prisbasbeloppet/år. – ingen ränta el dyl på beloppet alltså. Funderar över om det är bättre att ta ut som ovan istället för ett livslångt utbetalande med lite varje månad. Räknat ut att om val livslångt ger + om jag lever mer än 10 år till. Min fundering är att ta ut den högre månadsutbetaln/mån i 15 mån och sedan placera dem själv i något som förhoppningsvis ger mer samt känns tryggt. Tycker du det verkar vettigt och har du ngr förslag på placering typ då med  ca 15000/mån i 15 månader framåt. Jag har  en del aktier samt preffar och  placering i Brummers ms + ca 2 miljoner placerade på olika sparkonton/nischbanker.
Får du ingen ränta på pengarna bör du ta ut dem så snart det går, såvida du inte höjer någon inkomstrelaterad skattesats på grund av det då. För pengarna du får ut föreslår jag mer eller mindre trygga placeringar som Spiltan Räntefond Sverige, SPP Företagsobligationsfond, Lannebo Corporate Bond och Atlant Stability. Preferensaktier från Corem, Klövern och Sagax kanske du redan har tillräckligt av så det är bättre med räntefonder eller riktigt trygga hedgefonder.

——————

Det var allt från frågelådan denna gång. I morgon fredag blir det aktiechatt hos Privata Affärer kl: 10:00.
/Marcus Hernhag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)