Frågor och svar om era aktieportföljer och tajming

Detta inlägg i frågor- och svar-kategorin får ett sammanhängande tema i form av hur ni ska bygga en aktieportfölj och ta hand om den. Det är för övrigt rätt vanligt att ni frågar om era aktieportföljer. Tack för berömmet jag får i mejlen, förresten!
/Marcus
—————————-

Jag är prenumerant i Privata Affärer, gillar din chatt på fredagar och har även ställt frågor där. Jag har blivit ganska intresserad av aktier.
Min portfölj innehåller:
Ratos
Sca
Skanska
Sandvik
Castellum
Hufvudstaden
Nu till min fråga: är det något du tycker saknas? Jag kommer att ha kvar portföljen i minst 20 år, och hade tänkt spara regelbundet.
Jag ser inget som direkt saknas, men tre av dina sex aktier är i bygg/fastighetsbranschen. Ska du köpa aktier i fler bolag ger det bäst komplettering i branscher som dagligvaror, sällanköpsvaror, IT.

Det där med att trimma portföljen, det är jag hemskt dålig på, och inte utan orsak. Så fort jag försökt mig på det tidigare och sålt av någon aktie har det visat sig bli helt fel, kanske redan dagen därpå har det kommit någon veritabel nyhet om just det företaget, stororder, uppköpsbud eller annat, som fått aktien att rusa iväg. Och då blir man ju inte helt lycklig. Så nu sitter jag där med ett flertal aktier på både vanligt depå-konto och ISK och har svårt att lyda ditt och Simon Blechers råd om att koncentrera portföljen. Men vad gör det då egentligen om det liknar en indexportfölj, jag slipper i alla fall fondavgiften med egna aktier?
Ja, du slipper fondavgiften om du har aktier och det behöver inte vara direkt fel att ha en lite större och bredare portfölj. Ett sätt att slippa sälja med dålig tajming är att sälja då och då, sälj en fjärdedel av innehavet varje kvartal till exempel. Då slipper du vara så beroende av enstaka bolagsspecifika kursdrivande nyheter. Men lite dålig tajming har alla, jag själv sålde Kinnevik för tidigt i höstas.

Bra råd tycker jag. Det är bättre att ha koll på vad man har än att ha för mycket att hålla ordning på. Just nu är vi inne i en turbulent period med kast hit och dit och ingen trygghet på längre sikt. Min fråga som jag även förut ställt till dig är att när man haft sina aktier så pass länge som jag haft så blir det svårt att göra sig av med dem. Vad göra: Har Atlas C. A, Hennes & M, Industriv. C, JM, SeB A, SHB A, Volvo B. Blir väl som vanligt att jag behåller dessa aktier då reavinsten blir som den blir. Barnen får väl ta den den dag som det bär sig. Men vill fråga om du tycker det är någon av aktierna som kan bytas ut eller som gått färdigt för denna gång. Har tyvärr alltid haft som jag kallar det ”honuler” i nacken och de spelar alltid mig ett spratt. Köper jag något så går det ofelbart ner och säljer jag något så går de upp. Har accepterat detta fenomen men tycker det är jobbigt.
Dålig tajming på kort sikt kan alla ha. Dina aktier är i storbolag som är framgångsrika och lär klara sig bra på sikt. Om du inte behöver kapitalet till annat kan du ju behålla dem. Men aktier som JM och Volvo brukar vara svängiga, så när de har stigit väldigt kan det ju börja bli dags att åtminstone sälja en del av innehavet. I alla fall Volvo är inte där än.

2 reaktioner till “Frågor och svar om era aktieportföljer och tajming”

 1. Hej, Vore intressant att höra hur du ser på nedan portfölj?
  Kinnevik, Investor, Industrivärden, Lundbergs,
  H&M, SHB, Swedb, Castellum, Skanska, Kappahl.
  Ligger tyngst i Investor och Kappahl.
  Är den för defensiv och ”dubbeläger” äger jag
  för mycket iom Investmentbolagen

  1. Hej, det var en bred och stabil portfölj. Bra. Oväntat att du ligger (näst) tyngst i Kappahl, det är offensivt. Dubbelägandet tycker jag inte du ska oroa dig för. Defensiva portföljer brukar löna sig i längden, så det är heller inget problem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)