Frågor och svar om ISK och sparande år barnen

Ny vecka avklarad och här kommer en ny frågestund med Aktieskägget.

Kan det i något läge vara bättre med en vanlig aktiedepå än ett isk-konto? I så fall varför.
Det är om räntorna stiger så pass att statslåneräntan plus 0,75%-enheter blir högre än den avkastning du får på dina aktier. Skulle det vara så under hela spartiden vore det bättre med vanlig aktiedepå. Om exempelvis dina aktier faller under hela din spartid skulle det ha varit bättre med vanlig depå.

Jag har försökt reda ut hur det fungerar med att ha utländska aktier i en ISK. Dök på den här sidan där det stod lite om det:
http://petrusko.blogspot.se/2014/11/utlandska-aktier-i-isk-eller-kf.html
Kan du förklara för mig hur detta fungerar och om man gör något fel genom att exempelvis köpa J&J och om man förlorar på detta? Det känns som att många handlar friskt men kanske inte vet vad det påverkar i långa loppet? Vore tacksam för lite vägledning från någon som vet och kan förklara på ett tydligt sätt, kanske även uppslag för någon artikel där detta bör belysas :).
Betalar du tillräckligt med schablonskatt för din ISK får du avräkning för den källskatt som dras från utländska utdelningar. Däremot har ISK begränsningar för hur mycket källskatt det blir.
http://hernhag.se/iskkf
http://www.privataaffarer.se/borsguiden/sa-kan-kf-ge-lagre-skatt-an-isk-670083

Jag har 250 HM aktier i depå, vinst just nu 12000kr. Har också 250 HM i ISK just nu -minus 14000kr. Funderar på att plocka ut depån det blir en vinst på 8000 och köpa nya HM i ISK. Snittet är just nu på alla HM 277/aktie och blir 301 om jag köper nu. Vad tror du? Är Investor säkrare har bara 50 där med 1000 kr i förlust just idag.
Långsiktigt lönar det sig antagligen att ha alla H&M-aktierna i en ISK.
Investor är säkrare än H&M, då de har ägande i flera olika branscher. Överväg köpa fler Investor-aktier i rekyler.

Gäller inte detta uttalande från 2012-05 längre:
”Det finns fortsatt inget som tyder på att Eniro kommer att bli en framgångssaga, men förlusterna kan relativt snart upphöra och bolaget lär överleva. För dig som både är utdelningsjägare och vill ha exponering mot Eniro är de nya preferensaktierna ett bra alternativ.”
Nja, Det har hänt en hel del i Eniro sedan 2012 då jag skrev det där. Eniro framstår numera som än svajigare och det finns många andra preferensaktier att välja bland. Direkt negativ till Eniro Pref tror jag inte jag blev förrän de under en period handlades över sin inlösenkurs på 480 kr.

Jag har varit med i Nokias aktieresa sedan 2013 och fyllt på under resans gång ett antal gånger så nu har jag ett snitt på knappa 40 kr/aktie. Tycker du att jag borde tacka för mig och ta hem vinsten eller tror du att aktien kommer igen? Min portfölj består annars mest av utdelningsaktier samt några kryddor, men just Nokia har varit med längst.
Den långa kurstrenden i Nokia ser ut att ha toppat. Är du det minsta kortsiktig med det innehavet: sälj. Om du fortfarande gillar bolagets framtid och branschen: behåll. Jag är inte helt påläst på Nokia, men deras sammanslagningar måste gå bra för att bolaget ska gå bra långsiktigt.

Jag är en tjej på 24 år med två små barn på 3 år och en på 6 mån som vill börja månad spara 1000 kr per barn. jag kan nästan inget om aktier men vill börja spara till mina barn tills dom fyller 20 år. Jag har varit på banken men dom vill inte hjälpa mig när jag berättar att jag vill börja spara till aktier, men har varit på olika sidor om aktier och där hittade jag dina tips på privata affärer. Jag skulle gärna villa ha hjälp på olika tips på hur många aktier varje barn ska ha i sin portfölj. Jag vill ha en några stabila aktier och nån krydda eller nån som du tycker ser bra ut på 20 års sikt.
Börja med några investmentbolagsaktier som Investor, Lundbergs och Kinnevik. Melker Schörling, Creades och Öresund har lite högre risk och potential, men är bra de också. På 20 års sikt kan även rörelsedrivande bolag som H&M, Alfa Laval, Autoliv och Handelsbanken bli bra. Stora bolag som klarat kriser tidigare och som överlever.
Särskilt mycket svårare än att köpa aktier i dessa bolag då och då och ha lång investeringshorisont behöver det inte vara.
Bästa stället att köpa aktier via är antagligen ett investeringssparkonto (ISK) hos Avanza eller möjligen Nordnet. Vanlig depå kan gå bra det också, det är lite olika beskattning men sannolikt lönar sig ISK över tid och det är lättare att deklarera. Du kan öppna ISK i ditt namn och ge barnen pengarna när du tycker de är mogna/gamla nog eller behöver det.

3 reaktioner till “Frågor och svar om ISK och sparande år barnen”

  1. Hejsan Marcus!

    Har följt din blogg en tid och tycker du verkar vara en vettig snubbe. Jag har lite funderingar jag skulle vilja bolla med dig, eller snarare så skulle jag vilja ha ditt råd om en speciell situation nämligen ett arv. Är det något du skulle vilja bjuda på?

    Hör gärna av dig!

    MvH Pengaregn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)