Därför gick jag igång om inflationen i dagens webb-TV

Den 16 februari 2016 var jag med i Börslunch hos EFN. Där gick jag igång om hur svårt det är för inflationen att ta sig. Det finns många anledningar till inflationspressen och negativ ränta räcker inte för att kunna få upp inflationen i Sverige till målet på 2 procent.

Ingves svar på Charlottes fråga om oljepriserna säger ju mellan raderna att det inte alls är Riksbanken som kan få upp inflationen utan (eventuellt något år framöver) stigande råvarupriser. Möjligen Riksbankens räntesänkningar och oljepriser som slutat falla jämfört med året innan, men jag tror inte det heller räcker alls.

Det finns så mycket som pressar de flesta priser i samhället att Riksbanken enligt mig är chanslösa att få upp inflationen till 2 procent. I alla fall långvarigt. Prispress är en megatrend. Därför går jag lätt igång och babblar på när ämnet kommer på tal. Det är helt meningslöst att Riksbanken sänker räntan marginellt till -0,5%.

Däremot gillar jag som flera av aktierna vi pratar om i programmet: Netent (som jag äger aktier i sedan flera år), Enea och Proact. Haldex är intressanta de också, men väldigt svängig aktie.

Och som sagt, härligt för en nettoköpare när det går ned på börsen.

6 reaktioner till “Därför gick jag igång om inflationen i dagens webb-TV”

 1. Hej Marcus.
  Du är duktig. Vad tycker du om PG aktie och jnj samt disney vid dagens kurser på 10-15 årssikt? Har isk avanza. Hur lånar det sig angående utdelning på usa aktie 30% skatt? Är det mer lönsamt med svenska utdelare i isk? Avanza isk fungerar ok för usa aktier? Har ingen lån eller liknande. Svara om du har tid. Är det bra aktier långsiktigt som jag nämnde ?
  Mvh.jacke

  1. Hej! Allra helst köper jag PG under 80 och JNJ under 100 dollar. Nu är ett par dollar mer eller mindre inget avgörande på 10-15 års sikt och jag gillar bägge aktierna.
   KF är lite bättre än ISK när det gäller utdelningar från utländska innehav. Se min sida välja ISK eller KF.
   Svenska utdelare går utmärkt även i ISK och Avanza är bra för alla typer av depåer.

   mvh
   Marcus

 2. Tack Marcus att du vill svara så trevligt till vanliga sparare som mig. Kommer att följa dig och din blogg så länge du finns och så klart ställa frågor ibland. Köpte JnJ och PB ikväll 30000 sek i varje. Då ser portföljen ut så här
  Investor
  Kinnevik
  Telia
  Ica
  Beijer alma
  Alfa laval
  Toleranzia
  NetEnt
  HM
  JnJ
  PG
  Fonder LF global index och spiltan investement.
  Ser det bra ut Marcus?
  Tack för hjälpen och dina snabba och profesionella svar. Det upskattar jag av dig jätte mycket att du svarar även om du har fullt upp att göra.
  Mvh.jacke

  1. Portföljen ser bra ut. Vi får se om kurserna vänder upp snart, eller senare i år eller först nästa år.

   1. Tack Marcus.
    Har ingen bråttom. Ska ändå fylla mer under året månadsvis. Ska även köpa in mig i Skanska! Räcker det med JnJ och PG angående Usa aktier och köpa aktier i dem under året eller har du någon till som jag ska ta in Usa aktie? Nu har jag 11 aktier. Toleranzia är bara 30000 sek liten procent som chansaktie. Telia kommer att säljas när den uppnår målet 50sek,den kan dröja. Har även byggmax aktie . Max 15 räcker det tror jag?
    Vad säger du? Skanska och någon till i portföljen?
    Mvh.jacke

    1. 15 aktier varav två amerikanska kommer du långt med. Skanska är ett bra bolag, så varför inte dem när det faller i kurs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)