Frågor och svar om NP3, Inlösenkurser för preffar, reavinstskatt

Vad tror du om NP3 Fastigheter AB som skall till börsen? Teckna eller hålla sig till redan noterade bolag?
NP3 verkar vara ett okej alternativ i fastighetssektorn. Det är goda tider för börsintroduktioner, men med det sagt finns det redan noterade alternativ som är intressanta.

Vad är det för återköps kurs på:
Fastighets AB Balder pref
Klövern AB pref
Victoria Park AB Pref
Kan inte hitta det någon stans.
Det står i prospekten för respektive bolag, vilket ska gå att hitta på deras sajter om man letar väl. Här är inlösenkurserna:
Balder Pref: 350 kr
Klövern Pref: 175 kr
Victoria Park Pref: 325 kr

Var går det att hitta information villkoren för alla preferensaktier ex lösenpris och när bolaget kan lösa in dem. Det är intressant att veta då alla handlas över lösenkurs nu.
Villkoren för preferensaktierna dyker upp i artiklar då och då. Jag känner inte till någon heltäckande sammanställning på någon känd sida. 

Vi har depån på ett vanligt konto i SHB. Och inte går det att föra över till ISK heller utan att realisera aktierna. Har du något att tillföra som skulle hjälpa oss på något sätt?
Det finns inget sätt att slippa kapitalskatten på reavinster i vanlig depå. Men det tar lite emot att råda dig sälja/flytta och skatta av och köpa tillbaka aktierna i ISK nu efter flera års börsuppgång. Om du alls ska sälja/byta är det bättre efter en nedgång, som sänkt vinsten och skatten, och sen när det vänder kommer uppgången i ISK där du köpt tillbaka. 

I januari i år köpte jag Atlas Copco B SKF B Volvo B och Elekta. Redan en månad senare hade Elekta rasat med 13 procent så jag paniksålde och köpte i stället Alfa Laval. Skall jag sälja någon innan årsskiftet, eller i Jan 2015.
1. Tycker du att jag skall sälja Atlas Copco B som är över +18 procent och i nästa deklaration kvitta förlusten med -13 i Elekta, eller sitta kvar i båten.
2. Borde jag i stället sälja Volvo B som verkar vara en långdragen surdeg och köpa något bättre enligt dig.
3. I jan 2015 får jag loss 100000:- från Collector och jag tror jag tjänar mer pengar på att köpa aktier i stället för att få ett par korvören i Collector.
Om svaret blir ja, vilken aktie skulle du köpa då. Jag har hört någonstans att den enda aktien man behöver är Investor B. Jag behöver inte pengarna, men jag är 74 år gammal så någon längre period än typ ett par år vore rimligt att lägga sig på.
Långsiktigt är Atlas Copco ett bra bolag att äga, även om aktien är rätt dyr nu. En idé är ju att ta hem vinsten för att kvitta den mot förlusten och sedan köpa tillbaka aktierna. Investor vore ett bra köpalternativ för det skulle ge dig mer riskspridning till andra branscher. Volvo kommer nog att återhämta sig ett eller annat år, men det är en riskablare aktie än stora investmentbolag som Investor och Industrivärden. Jag önskar jag kunde säga exakt hur du skulle göra, men jag kan inte förutsäga börsen eller när det kommer nya upp- eller nedgångar. Normalt brukar jag råda folk att ha många års sparhorisont på börsen, helst fem år eller längre. 

————-

Tack för alla frågor och de som besvaras i kommande bloggpost. 
/M

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)