Frågor och svar om Volvo, Cybaero och utdelningsaktier

När man har aktier i Volvo – är det då i personbilarna, lastbilar och lastvagnar m.m. eller ”allt” man har aktier i då?
Volvo Lastvagnar heter bolaget på Stockholmsbörsen och de gör lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner, men inga bilar. Volvo PV har inte varit en del av koncernen och funnits på börsen sedan början av 00-talet.

Jag investerar i så kallade ”trygga långsiktiga aktier”. Lite osäker på hur jag ska välja de bästa aktierna långsiktigt, ska ja satsa på aktier med höga utdelningar och som historiskt haft utdelningstillväxt? Tror inte jag är bra på att se framtida trender så känns vettigast för mig. Det jag lägger undan till aktier behöver jag aldrig använda så jag kan ha samma aktie i 40 år om det krävs. Tacksam även för tips på böcker du läst som du tyckte va bra så jag själv får lite mer kött på benen.
Att fokusera på utdelningar långsiktigt känns som en lovande strategi. Direktavkastningen behöver inte vara så väldigt hög, många stabila utdelningar prissätts ganska högt just därför eller av andra anledningar, vilket gör direktavkastningen bara måttligt hög. Det finns sådana exempel på min lilla topplista på http://hernhag.se/?page_id=837 exempelvis Axis och Meda.
Två böcker jag gillar är Investera som mästarna av Bernhardsson och Så här blev Warren Buffett världens rikaste av Börjesson.

Jag undrar vad du tror om CybAero, som jag äger aktier i. De fick nyligen deras största order någonsin, på ca 50Mkr, och då stack aktien 80 %, till 37 kr för att sen falla tillbaka till 24,90 kr som lägst. Det verkar vara väntan på exporttillstånd nu. Utöver ordern, som de fått i egen regi, har de nära samarbete med tre av de största flygjättarna på marknaden. Varför tror du att bolaget är värderat till knappt 300 Mkr med dessa unika förutsättningar? Ett order värde på 1/6 av bolagets värde!
Cybaero är en lottsedel och aktiens svängningar säger en hel del om risken och potentialen. Jag kan inte bolaget särskilt bra, men om jag uttalar mig generellt är det så att hur mycket en order egentligen är värd beror på vilka marginaler de får när de levererar ordern. Vi får se hur det går för Cybaero. Trots den höga risken kan du ju chansa och äga aktien om du vill, men det ska i vart fall inte vara någon stor del av dina besparingar.

——————–
Det var alla frågor och svar för denna gång. Välkomna med nya och även att ställa frågor på aktiechatten hos PA om fredagarna kl 10:00.
/Marcus Hernhag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)