Graf med totalavkastning och andra frågor

Fråga: Jag letar efter en graf som visar totalavkastningen på olika aktier, så att jag även får med utdelningarna i kursen. Vet du om det finns någon sådan och vart kan man få tag på det i så fall? Jag har sett att vissa företag erbjuder det på deras hemsidor, tex Latour. Men det hade varit smidigt med ett ställe som har alla aktier samlade på en och samma plats.
Svar: Totalavkastningen som graf finns på http://www.nasdaqomxnordic.com om du söker upp en aktie och sen väljer avkastning. Du dyker både tabell och graf upp som visar totalavkastning.

Fråga: Såg på min Avanzasida att direktavkastningen i Kinnevik låg på över 11%, det är ju för bra för att vara sant! Vad är det jag missar?
Svar: Kinnevik hade en stor engångsutdelning i våras. Räknat på ordinarie utdelningen är direktavkastningen mycket lägre. Letar du upp Kinnevik på Avanza hittar du ”Distribution av värdepapper” under rubriken utdelningar.

Fråga: ag har senaste halvåret investerat 80 procent av mitt kapital i 30 olika aktier, huvudsakligen utdelningsaktier. Det har gått ganska bra och jag ligger sju procent plus. Nu börjar jag bli orolig att jag tagit för stor risk och undrar om du tycker att jag ska sälja av lite ifall det blir ett börsfall. Jag sparar på lång sikt till min pension om 13 år.
Svar: Nej, varför då? De flesta kurstrender är uppåt, det globala sammanvägda inköpschefsindexet pekar upp så konjunkturen verkar vara på väg uppåt igen, etc. Du är ju långsiktig och då räcker det gott med 20 procent utanför börsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)