Olika långsiktiga köp

Här kommer julens frågor och svar om långsiktiga köp av olika slag. Både vad och när man ska köpa. God jul!
Fråga: Efter årsskiftet funderar jag på sälja av en fond för att lägga pengarna i min ISK istället. Är långsiktig och gillar självklart utdelningar. Ligger tungt i dagens läge i Nibe samt de svenska storbankerna. Funderar på köpa 2-3 investmentbolag, tips? Samt bredda portföljen med lite andra kategorier av aktier. Tips där?
Svar: Då säger jag Investor, Bure och Latour. Det är tre investmentbolag med helt olika inriktningar. Andra aktier är Hemfosas stamaktie och Hexpol. De har okej värdering och är framgångsrika bolag.
Fråga: Har du förslag på någon bra ETF som har amerikanska småbolag?
Dollarn är dyr, men vad tror du om småbolag i USA ?
Svar: Trenden är i vart fall uppåt. Leta small-cap-ETF:er på http://etfdb.com/type/size/small-cap/

Fråga: Vad tror du om Ahlsells utveckling? Som jag fick en liten tilldelning på.
Behålla eller sälja?
Svar: Ahlsell är ett bra bolag, men aktien känns dyr. Långsiktiga behåller, kortsiktiga säljer.

Fråga: Har funderat på att gå in och investera ett större kapital i ca: 10 i förväg utvalda aktier och behålla i minst 5 år. En metod är att gå in med 1/10 varje kvartal under 2,5 år . Tacksam på fler metoder att komma in rätt på marknaden och vad gör man med kapitalet som man ligger likvid med?
Svar: Jag skulle nog gå in snabbare än under 2,5 år. I alla fall så länge trenden är upp och aktierna inte är alltför dyra. Jag brukar snarare gå in med hälften direkt och sen öka på rekyler. I teorin ska vi köpa allt direkt, eftersom börsen oftast går upp. Att köpa då och då är ändå bäst, eftersom vi lätt mår så dåligt om vi har otur med timingen sen vi köpt allt på en gång. Då blir det även lätt att sälja i panik och göra en förlust. Det med andra ord till rätt stor del en börspsykologisk vetenskap när du ska köpa. Somliga placerare har likviderna i en indexfond, men korta räntefonder är förstås säkrare. Alla vanliga fonder är lite sega i sammanhanget eftersom en försäljning tar flera dagar att bli helt klar så du ser likviden på ditt konto.

4 reaktioner till “Olika långsiktiga köp”

  1. har bara köpt aktier sedan i början av november, och är vetgirig, så min egen julklapp blev bli rik på aktieutdelning av Marcus Hernhag och blir grymt rik på aktier! av Anders Haskel, bägge böckerna väldigt lättlästa för vanligt folk och prisvärda, mest får man ut av böckerna genom att läsa igenom dom som jag gjort nu men viktigast att gå tillbaka och fräscha upp de matnyttiga tipsen för det ärmycket att ta in ,bägge författarna förespråkar långsiktighet, Marcus bok berättar mycket vilka aktieutdelningsbolag man i första hand man skall välja ut, och i Anders bok tog jag mest med mig vilken aktiesort som slår index både på 10 och 15 års sikt. vilka tipsen är vill jag inte berätta utan ni får läsa böckerna. mitt eget tips är väl att se över kostnaderna när man köper fonder såvida man inte kan hitta fondbolag som har ett eget koncept att slå fondindex, lika dant med aktier att se till att betala minimalt i courtage eller helst gratis. God jul alla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)