Läsarfrågor: Aktier vs likvider på kort sikt + stå utanför aktiemarknaden

Läsarfråga: Jag sålde nästan alla mina aktier ett par år sedan nu, då jag varit övertygad om att aktierna var för högt värderade – att det måste komma en kraftigare nedgång inom kort (när jag även väger in omvärldsläget). Sedan dess har kurserna mestadels fortsatt uppåt. Nu sitter jag fortfarande och väntar på att gå ”all in”, och försöka time’a marknaden när det kommer en krasch. Men även om vi ser en avkylning under sommaren, så börjar jag omvärdera mitt beslut – eftersom jag har missat ett par års uppgångar och utdelningar (samtidigt som mina kontanter tjänar nästan noll i ränta). Det skrivs så mycket om ”ränta på ränta” både uppgång (och fallande kurser) är mer lönsamt sett under ett längre perspektiv. Hur ser du på detta? Hur länge kan/bör man våga stå utan aktier, då man aldrig vet när det kommer en krasch? Min ambition var att när krasch kom, att köpa en bred på Large Cap bolag med >5% utdelning/per år.
Svar: Du bör nog ha en strategi där du aldrig lämnar börsen helt, men periodvis kanske minskar andelen aktier. Försök hitta en balans där, t.ex. att du har minst 50-75% av portföljen i aktier beroende på hur bra det ser ut för börsen och värderingarna. Då kommer du från det där med att tajma börsen.

Läsarfråga: Jag har en milj på sparkonto utan ränta. Denna summa skall till hälften användas i maj-18 till en reavinstskatt. Målsättningen är att få summan att öka i värde tills dess. Har sen tidigare Investor, Lundbergs och favoriten Latour. Dessvärre också HM och FPC, men dem ska jag glömma några år. Har du förslag på placeringar? Eller ska jag välja det tråkiga att slanta av på ett bolån på samma summa med 0 amortering och 1,40% på 3 mån?
Svar: Ska du använda kapital till annat som i det här fallet en reavinst ska du inte placera pengarna på börsen. Kanske lika bra att bara ha dem på ett konto, eller möjligen amortera på lånet även med den delen av kapitalet.

7 reaktioner till “Läsarfrågor: Aktier vs likvider på kort sikt + stå utanför aktiemarknaden”

  1. Hej!

   Jag skulle välja SCA, men jag har ingen objektiv anledning till det. Båda är klassiska värdeaktier, men både känns rätt trist. Utifrån avkastningen på eget kapital lär de inte slå börsindex över tid.

 1. Hej Marcus!

  Har en liknande situation som beskrivs i den andra läsarfrågan, ”en miljon på banken utan ränta”. Jag har dock den stora fördelen av att inte ”behöva” dessa pengar just nu utan skulle vilja placera dessa för pension om ca 20 år. Har du något tips på hur du skulle agera?

  Mvh William

   1. Hej igen och tack för svar!

    Skall helt klart börja bygga en portfölj, tror jag börjar plocka in några kvalitetsbolag som ger utdelning redan i höst så kanske detta ger blodad tand…

    Ha det bra!

 2. Hej Marcus! Efter att ha läst din bok, ”hitta världens bästa aktier” som för övrigt är en av de bästa aktie relaterade böcker, så har jag kommit fram till en portfölj sammansättning som ser ut såhär efter storleksordningen, största vikt överst :

  Skanska
  Svolder
  Pandora
  Investor
  H&M
  Hexpol
  Axfood
  Catena media

  Jag överväger att köpa både hexagon och fortnox. Jag har tänkt att behålla dessa långsiktigt (flera år) och öka varje månad.

  Tror du det kan bli bra, något som borde bytas ut?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)