ISK och andra frågor och svar om aktieköp

Har du någon koll vem som köpte en stor post i Wallenstam i mars? Det borde varit 1,8 miljoner aktier. Är det någon insider eller är det någon affär med de aktier de köpt in till bolaget under året som gått? Var kan man få reda på om nåton ökat sitt innehav i bolaget?
Det vet jag inte, det är ingen insider i alla fall, enligt Finansinspektionen. Om icke insiders ökar får vi bara veta det om de måste skicka flaggningsmeddelande. Det sker när de passerar 5-10 procent av bolaget etc.

Jag har nyligen fått upp ett stort intresse för mitt privata sparande och blev därför intresserad, men också fundersam, när jag läste din artikel från den 2 februari. I din artikel förklarar du att man just nu vid en försäljning av t.ex. gamla allemansfonder får betala en hög reavinstskatt då börsen är högt värderad. Det är därför ofördelaktigt att göra detta för att sedan direkt sätta in pengarna på ISK där kapitalet beskattas oavsett om man går med vinst eller förlust. Det är helt enkelt skattemässigt ofördelaktigt att göra det just nu. Men det måste väl fortfarande vara fördelaktigt ur ett vinstmässigt perspektiv att plocka ut fonderna nu och göra en stor vinst? Att vänta med att sälja tills börsen sjunkit, och våra vinster på fonderna försvunnit, innebär visserligen att beskattningen blir lägre – men det är ju ändå vinsten vi vill åt. I min värld vore det optimala i detta fall att plocka ut vinsten nu —> skatta på den —> placera pengarna på ett konto så att de ej påverkas av en ev. kommande börsnedgång —> reinvestera pengarna när börsen sjunkit till en lägre nivå. Gör jag en tankevurpa i mitt resonemang eller har jag missförstått din artikel?
Du tänker rätt, men vi vet aldrig när börsnedgången kommer, från vilken nivå (alltså hur mycket det ska upp innan) eller hur lång och djup den blir. När du väl köper tillbaka aktierna kanske du gör det för tidigt eller för sent, etc. På lång sikt är ISK bättre, men jag vågar inte ge rådet att skatta av och byta dit nu när börsen faktiskt är lite dyrare än vanligt och har gått upp länge. Med lite tur kan det funka att sälja allt nu, men det ligger så att säga inte i min strategi att ge den typen av råd om de kräver tajming när det gäller börsen. Däremot ger jag ofta rådet att balansera sparandet, dvs sälja lite grann i t.ex. aktier om du blivit överviktad där efter all uppgång.

Jag sitter just nu i den sitsen att jag ska placera lite pengar på lång sikt (10 år) och har valt att göra det i aktier. Men just på grund av att det är långsiktigt är jag tveksam till vilket som är mest lönsamt ur en skattemässig synvinkel, ISK eller ”vanlig” aktiedepåkonto.
Ex:
10,000 kr som placeras
Efter 10 år är värdet 25,000 kr
Vinst 15,000 kr
Vinst efter skatt à la traditionell aktiedepå – 10,500 kr
Alltså 4,500 kr i skatt Totalt
Hur ser motsvarande scenario ut för ISK med rimlig påhittad statslåneränta?
Den där räknekalkylen som dem har blir jag inte riktigt klok på mer än att jag förstår att man skattar varje år oavsett vinst/förlust.
För nysparande rekommenderar jag ISK. Beskattningarna av utdelningarna är 30 procent i vanlig depå, men lägre i ISK s. Även om räntorna dubblas eller trefaldigas från nuvarande låga nivåer skulle ISK ha lägre skatt än den i vanlig depå. Så länge din avkastning är högre än statslåneräntan lönar sig ISK och KF. Läs mer om ISK och KF och beskattning.

Jag har lyckats hämta igen en ordentlig förlust i Ratos (med hjälp av andra bolag) och ligger just nu 50 000 plus. Jag har en vanlig aktie depå men skulle gärna byta till investeringssparkonto, om det nu skulle vara det bästa för mig. Alla prata om hur bra det ska vara så jag antar att det gynnar mig. Värt att tillägga är att det sparande jag har är väldigt långsiktigt. Jag kommer i princip aldrig sälja dem förrän jag går i pension.
Vad skulle du rekommendera? Ska jag sälja och öppna ett nytt konto?
Min taktik hade nog i vilket fall varit att sälja efter utdelningarna har hämtat igen sig och invänta nästa nedgång (om den inte kommer innan). Jag skiter lite i hur lång tid det tar tills det kommer, jag ska inte ha pengarna förens om 25-30 år i vilket fall.
För nysparande rekommenderar jag ISK. För långsiktigt sparande lönar det sig säkert i längden, men tajming är svårt så där beror det lite på. Börsoptimister flyttar direkt till ISK, andra behöver inte ha lika bråttom.
Ett sätt att tackla det hela är att slussa över pengar till ISK successivt.

——

Fler frågor blir det som vanligt om fredagarna i aktiechatten hos PA. 

2 reaktioner till “ISK och andra frågor och svar om aktieköp”

 1. Hej Marcus!
  Du skriver i senaste PG att det inte finns någon REIT i Norden ännu. Det stämmer inte: i Finland finns Orava Residential REIT (OREIT). Orava har också startat en andra REIT som dock ännu inte ger utdelning. Det rör sig alltså om bostäder, inte offentliga lokaler som jag trodde var det vanliga för REITs. Direktavkastningen är ca 9 %.

  Jag funderar på att sälja en av mina preffar till förmån för en REIT. Långsiktigt borde det vara en bättre investering. De som jag tittat på är Vanguards båda fonder, liksom HCP och O, men de känns alla mer eller mindre dyra nu. Kanske infinner sig bättre köptillfällen framåt hösten när FED minskar sina stödköp. Vad tror du? Kommer de att påverkas av ett högre ränteläge?

  1. Hej!
   Orava REIT – där ser man. Miss av mig.

   Kortsiktigt kanske REIT påverkas kursmässigt av högre räntor, en hel del kapital som ska flyttas från en sparform till en annan. Inflation höjer å andra sidan värdet på fastigheter och hyror är i regel kopplade till inflationen. Långsiktigt ingen fara så länge det är måttligt höga räntor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)