Jag har köpt Excalibur och sålt en räntefond

Äntligen gick affären för den månadshandlade hedgefonden Excalibur igenom, plus att jag fick lite tid att skriva om det. Det är en räntehedgefond med låg risk, men har historiskt ändå avkastat 3-11 procent per om jag minns rätt. 

Jag har samtidigt sålt allt i SPP Företagsobligationsfond, som utifrån senaste halvårets uppgång avkastar sämre än bolåneräntan, sämre än Spiltan Räntefond. Excalibur borde ge mer än bolåneräntan så det är en bättre kudde i fondhörnan i sparportföljen. 

Jag borde nog ha köpt Excalibur från början, men inte ens jag gör ju allt rätt från början. 🙂 Att jag sen inte har en aning om exakt vad förvaltarna gör med mina pengar och att den bara handlas en gång i månaden står jag ut med. 

Excalibur hamnar i min KF, till skillnad från SPP Företagsobligationsfond som jag hade i min vanliga depå. 

15 reaktioner till “Jag har köpt Excalibur och sålt en räntefond”

 1. Köpte själv Atlant stability igår.
  Tror du inte den är ännu stabilare och ändå kan ge hygglig avkastning?

  1. Atlant Stabilty är ett bra alternativ, men den hickade till och föll i december. Fonden är inte stabilare än Excalibur, men ungefär lika bra.

   1. Ok, tack för svar.
    Tycker också det är oerhört mycket bättre att Atlant stability ju är dagshandlad.

 2. Hej, Vad tror du om brummer multihedge. Kan det vara något? Avanza och nordnet har dock en köpavgift. Ska man köpa den via brummer istället eller hur har du gjort? Man vill ju samtidigt ha överblick över sina innehav.

  1. Hej! Jag köpte Brummer Multi-Strategy via Avanza och betalade köpavgiften. Den hade jag sluppit om jag öppnat konto hos Brummer, men som du skriver vill man ju ha överblick över sina samlade innehav.

   Undrar om det går att slippa avgift genom öppna konto hos Brummer, köpa fonden utan köpavgift där och sen överföra därifrån till sin vanliga depå eller ISK på annan bank?

 3. Multistrategi går att stoppa in i en ISK som kan öppnas hos Brummers.
  Allt som behöve är ID via nät – tar ngr minuter att ordna .

 4. Brummers multistrategifond har jag också direkt via Brummers, men det är ingen höjdare. man ska först betala in via PG/BG, sedan ska man i ett andra steg gå in och ange vilken fond man vill köpa – vilket jag glömde första gången. Sedan är översikten dålig. Jag har både den vanliga fonden och en mindre andel i hävstångsversionen, men ser alltså bara utvecklingen för dem i hopklumpade. Jag har påtalat detta för dem. Så visst kan det vara en fördel att betala den procent det kostar att köpa via Avanza.

  Brummer har förresten en utdelande version av multistrategifonden, noterade jag sist jag var inloggad. Tyvärr är den bara tillgänglig via vanlig depå. Frågan är om det är värt att spara i den i ett senare skede när man vill ha en fixed income. Det blir dyrt i längden med både förvaltningsavgift och skatt.

  Snygg design, förresten!

  1. Kul du gillar designen.

   Den Brummer Multi-Strategy jag köpte i min vanliga depå var utdelande 2012, men inte därefter. Så jag fick utdelning som skattades av och som sen återinvesterades automatiskt. Vad var fördelen med det? 🙂

   1. Var det inte så att det fanns en del utdelande fonder tidigare och man kunde då själv välja om man ville att utdelningen skulle återinvesteras eller inte? Att det avskaffades berodde möjligen på att man, i och med att schablonskatten på fondinnehav infördes, skulle dubbelbeskattas. Hur som helst betalar man väl både rea-vinst och denna schablonskatt om man idag sparar i den utdelande multistrategifonden, vilket är rätt avskräckande. Brummer & Partners kunde dock tänka lite mer ur kundperspektiv. Varför måste man t.ex. spara i K-förs om man vill spara mindre belopp i Nektar?

    Så här i efterhand har jag kommit på en synpunkt på nya hemsidan. Det är väl s k responsive design, som anpassar sig efter vilken plattform man har. En pekplatta behandlas då som mobil, vilket inte är optimalt – men inget som varken jag eller du kan påverka. Dock är det lite synd att alla menyer m.m. hamnar underst. Man får skrolla en del för att komma dit. Jag vet inte vad som är möjligt och rimligt att göra åt det i din design, men jag ville i alla fall framföra synpunkten.

    1. Utdelningen försvann av den anledningen. Det jag invänder mot var att utdelningen återinvesterades i fonden. Jag vill bestämma själv vad jag gör med utdelningen.

     Brummers hedgefonder har en hel del insättningskrav, men jag tror det blir lättare administrativt för fonden om köp går via en kapitalförsäkring. Därav det lägre kravet, men visst är det inte alltid så småspararvänligt.

     Jag bytte tema för att få responsivt. Tack för feedback. Toppmenyerna ser jag på mobilen överst, högerkolumnen längst ned. Enligt https://en.support.wordpress.com/themes/mobile-themes/ ska det finnas en knapp längst ned för att visa hela sajten och inte den responsiva. Återstår att hitta den själv…

     1. Tack för svar! Någon knapp är dessvärre inte att skåda. Den kanske dyker upp i någon kommande release, konstigare saker har hänt. Och ja, det är förstås bara högermenyn som ligger underst. F.ö. menade jag förstås vanlig skatt på utdelning ovan, inte rea-vinst. Hjärnsläpp!

 5. Hej Marcus! Jag uppskattar din blogg enormt, med många olika bra tips om utdelningsaktier och dylikt. Undrar när jag läser det här inlägget, nu efter några år – hur ser du på köpet av Excalibur? Den har guppat lite fram och tillbaka de senaste åren. Har du kvar den i portföljen?

  1. Hej! Jag sålde Excalibur redan i augusti 2015 då den inte höll vad den lovade och då jag renodlade min strategi mot allt som ger kassaflöden. Problemet med hedgefonder är att vi har ingen aning vad de gör med pengarna, så vi känner inte till de latenta riskerna, vi ser bara kursen. Excalibur har fått stryk av inflationen på både ett år och tre år sikt, vilket inte imponerar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)