Köpa utdelnings-ETF:er?

Läsarfråga: Jag har blivit lite intresserad av ETF. Sdiv, spff  och Reality Income. Jag gillar att de delar ut månadsvis. Funderar vilka man ska välja och varför kanske räcker det men en? Vad finns det för faror? Utdelning tänkte jag spara i investmentbolag. Tänkte ha ca 10%av portföljen i etf. Resten i investmentbolag. Jag sparar för att aldrig sälja men samtidigt få bra utdelning.

Hernhags svar: En risk är att kursökningar uteblir då utdelnings-ETF:er med hög direktavkastning som SDIV och framförallt SPFF delar ut så mycket. Dessutom påverkas utdelningarna du får av dollarkursen.

Fastighetsbolaget Realty Income är en av mina favoriter och de lär däremot klara att höja utdelningarna även framöver.

10% av portföljen i ETF:er och USA-bolag är inte så mycket och det är ju heller inga högriskare du funderar på. Du kan välja 1-3 fonder, det du känner för så att säga. Svårt att dra en exakt gräns för antalet.

9 reaktioner till “Köpa utdelnings-ETF:er?”

  1. Jag har länge irriterat mig på fonder med fix utdelning som inte är kopplad till företagens vinster. Ingen tjänar i längden på något som delar ut mer än vinsten och med fonder har man ingen koll alls på hur vettig utdelningsnivån är.

    1. Det är en tveksam form av att ge utdelningar, men om alternativet är att du lägger små säljorder varje månad eller kvartal för att få oss cash är det okej. Detta även om vi förstås gör bättre affärer i placeringar där värde skapas i större utsträckning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)