Läsarfrågor om HiQ och fastighetsbolagen

Läsarfråga: Sitter och kikar lite på HiQ. De har ganska hög direktavkastning, men de har utdelning med ”split”. Och så delar dom ut mer än vinsten per aktie?? Tänkte om du kunde förklara så man blir lite klokare.
Mitt svar: HiQ delar ut via en inlösenaktie som de så att säga splittar ut. I ISK och KF blir nettoeffekten när allt är över samma som vanlig utdelning: de har fört över kapital till sina aktieägare. I vanlig aktiedepå blir däremot beskattningen lite lägre då det följer med en del ingångsvärden i utdelningsaktien. HiQ ser ut att dela ut mer eller mindre hela vinsten, men det kan konsultbolag göra, då de inte binder så mycket kapital i verksamheten.

Läsarfråga: Hur ser du till fastighetsbolagen 2018? Jag har på dina rekommendationer köpt Castellum och Hemfosa. Har även några Diösaktier.
Mitt svar: Jag tror på fortsatt relativt låga räntor och ser inga större hot mot fastighetsbolagen. Däremot betydligt skakigare för de renodlade bostadsutvecklarna.

4 reaktioner till “Läsarfrågor om HiQ och fastighetsbolagen”

 1. Hej Marcus
  Ställde en fråga tidigare som verkar ha försvunnit.
  När man känner att det är dax att dra ner på risken och vill sälja av en del av sitt aktieinnehav vad rekommenderar du att man gör med pengarna: bankkonto, hög eller långräntefonder, preffar, REITs( börjar inte de se intressanta ut?), guld eller något annat.

  Bästa

  Tompa

  1. Hej!
   Bankkonto ger minst, men du har pengarna lättillgängligt. Fonder kan ta två dagar eller mer i värsta fall att sälja om du behöver pengarna till annat. Företagsobligationsfonder är de säkraste fonderna som lär slå inflationen.

 2. Hej

  Hade en fråga

  Har varit sugen och letat efter en aktie/aktier som huvudsakligen är baserat på investment-typ av bolag. Men däremot försöker jag gärna börja med aktiebolag som inte är lika stora som exempelvis Kinnevik eller Investor.

  Tänker mig mindre summa per aktie men som visar potential, antingen i ledning eller investeringarna som gjorts. Har du någon kunskap om något eller några såna företag som man kan bli tipsad om och kolla vidare på egen hand? Alternativt om de finns hemsidor där man kan hålla koll

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)