Läsarfrågor om Spiltan Högräntefond och andra fonder samt aktier

Läsarfråga: Är det vettigt att långsiktigt sätta in pengar på Spiltan Högräntefond om räntorna stiger framöver? Funderar på att flytta pengar som jag nu har på sparkonto på nätbank.
Mitt svar: Enkla svaret är ja, fonden är bättre än sparkontot på något års sikt även om det blir en enstaka räntehöjning.

Läsarfråga: Jag har upptäckt att man blir schablonbeskattad om man har en fond den första januari på vanligt aktie-och fondkonto även om man inte sålt. Har funderingar på att lägga t ex Spiltan högräntefond där i stället för att ha pengar i nischbank. Kommer det att löna sig? Vad säger du?
Mitt svar: Schablonskatten är så pass låg så den förändrar inte något i grunden. Spiltan Högräntefond i en vanlig aktiedepå lär ge mer avkastning än inflationen i vart fall.

Läsarfråga: Var lägger jag lämpligen den börshandlade fonden XACT högutdelande? I vanlig aktiedepå eller i ISK? Återinvesteras utdelningen eller betalas den ut?
Mitt svar: I ISK är mitt råd. Aktieutdelningen återinvesteras inte då fonden är börsnoterad. Då får du göra vad du vill med utdelning, precis som vi får med utdelning från aktier.

Läsarfråga: Går globala småbolagsfonder bättre än globala indexfonder över tid? Jag funderar på att köpa andelar i Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK
Mitt svar: Småbolag går generellt på sikt bättre än stora bolag även globalt, det är min uppfattning.

Läsarfråga: Vad tror du om Autolivs avknoppning? Är det ett bra läge att gå in i bolaget?
Mitt svar: Autolivs avknoppning blir nog en bra chansaktie, men svårt att säga om timing.

Läsarfråga: Hur ser du framtiden för eWork på längre sikt, är du fortsatt positiv? Har sett i senaste rapporten att sviktat lite när det gäller resultat och orderingång samt lägre tillväxttakt. VD:n skyller visserligen på att jämförelsekvartalet var ovanligt starkt. Är det en tillfällig svacka eller är det början på en långsiktig trend? Jag tänker på hur de står sig mot konkurrens i form av konsulttjänster från utlandet framöver.
Mitt svar: Jag är fortsatt långsiktigt positiv till Ework och behåller mina aktier. Det hittills bara delar av konsultmarknaden som passar bra att köpa in direkt från andra länder, andra delar passar bättre med folk på plats i landet.

Läsarfråga: I Privata Affärers artiklar kan jag bara läsa om att Bilia är värt att satsa på, inte bara att aktien är en högutdelare, utan att det i dag finns en marknad där Bilia borde gå som en raket. Men sedan jag köpte Bilia i början av året har den bara rasat, och den fortsätter att rasa. Kan du ge mig ett råd: Ska jag vara kall och sitta lugnt i båten som ägare av Biliaaktier, heller ska jag sälja, för att undvika ytterligare förlust. Jag förstår inte varför den rasar.
Mitt svar: Privata Affärer har en positiv inställning till Bilia, men personligen är jag neutral. Kurstrenden är tydligt nedåt, men det borde bottna kring dessa nivåer och börja vända kan man tycka. Hur du ska agera är lite beroende på din strategi, investerade du på flera års sikt behåller du annars inte.

Läsarfråga: Jag äger en liten bevakningspost i VA Automotive i Hässleholm som avbrutit en nyemission och nu ansökt om företagsrekonstruktion istället. Vad händer nu i företaget? Brukar rekonstruktioner lyckas eller är det kört för bolaget?
Mitt svar: Bolagen brukar överleva, men ibland blir det inte bara skuldnedskrivning utan även att skulderna ska amorteras bort med en väldig massa nya aktier. Vet inte hur det slutar i det här fallet eller hur det ser ut.

10 reaktioner till “Läsarfrågor om Spiltan Högräntefond och andra fonder samt aktier”

 1. Att Xact Högdelande delar ut pengar har inget med att det är en ETF att göra. Alla fonder kan dela ut eller återinvestera de underliggande aktieutdelningarna

  1. Börsnoterade fonder har jag aldrig sett ha automatisk återinvestering av utdelning, men det har jag sett hos vanliga aktiefonder. ETF:er är med andra ord som aktier där, delar de ut får du göra vad du vill med utdelningen.

   1. I USA brukar dom lämna utdelning, men i Europa är det vanligt med ackumulerande. Hos Xact är det vara Högutdelande och OMXSB Utdelande som lämnar utdelning.

    Tror SEB har ett gäng vanliga fonder som lämnar utdelning.

 2. Vad skiljer Spiltan Högräntefond och Spiltan Räntefond Sverige?
  Vilken hade du valt i dagens börsläge med potentiellt stigande räntor framöver?
  Jag ligger för närvarande cirka 50% likvid och har parkerat dessa i Spiltan Räntefond Sverige. Borde jag byta till Högräntefonden eller anser du att risken är betydande högre?

  1. Högräntefonden tar mer risker medan Räntefond Sverige är en korträntefond. Sannolikt lär Högräntefonden gå bättre över tid, men det blir nog mer kurssvängningar. Valet beror på vad du är ute efter.

 3. Hej Marcus

  Undrar lite om vad du tycker om Volati i det långa loppet? Vad är det som gör att du värderar Volati så högt i längden (sett mer än en gång att du rekommenderat ett köp i just dom).

 4. Hej Marcus. Var på Börshajeninventet igår och köpte er nya bok. Eftersom jag var på plats 11 och eventet började halv ett hann jag läsa en del och sen ägnades kvällen åt ytterligare läsning. Jättebra bok tycker jag och kul att ni båda skriver om era respektive resor och idéer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)