Latour sänker risken i sparboxen

Hernhags Utdelare. Ny aktie i min sparbox Utdelningsfavoriter by Hernhag blir Latour. Ett investmentbolag där jag bedömer utdelningen som extra trygg, då de enligt min topplista på Börsens stabilaste utdelningsaktier enbart har tre sänkningar sedan 1985. Enbart i rejäla kriser blir det sänkt utdelning.

Ny aktie i min sparbox Utdelningsfavoriter by Hernhag blir Latour. Ett investmentbolag där jag bedömer utdelningen som extra trygg, då de enligt min toppl

Aktien går in i sparboxens avdelningen med ”Högutdelare – delar ut mycket eller stabilt”. Då direktavkastningen är 1,7 procent drar aktien ned inte bara risken med sin stabilitet, utan även den genomsnittliga direktavkastningen.

Jag sover hellre gott om natten och har lägre direktavkastning. Detta ökar chansen till utdelningshöjningar framöver. Även chansen till mångårig kursuppgång ökar då investmentbolaget ersätter det finansiellt tyngda Intrum.

Latour handlas nu med en substanspremie på låga 14 procent. Det är klart lägre än de 42 procent som rådde för tre år sedan. Detta enligt sajt IBindex. Sen är det förstås synd det inte är en substansrabatt, men jag tror inte den dyker upp alls på mycket längre. Latours onoterade industridel kan som helhet vara värd mer än de marknadsvärden som bolaget beräknar när de tar upp substansen i sina rapporter.

Latours börsnoterade portfölj innehåller favoriter som Assa Abloy, HMS Networks, Sweco och Tomra som alla är med på topplistorna över utdelningsaktierna. Dessutom har jag inget emot andra bra bolag som Nederman, Securitas och Troax.

Intrum lämnar sparboxen

Intrum är ingen utdelningsfavorit by Hernhag längre. Jag har grävt lite i bolagets finansiella situation och fått information som jag tolkar som mycket oroande. Trender som går åt fel håll.

Det är säkrare att lägga in trygg kvalitet som Latour istället för att fortsätta chansa. Intrums höga direktavkastning skriker fara och jag vill inte vänta på en eventuell vändning längre. Det kan bli värre innan det blir bättre.

Att Intrum-aktien fallit så pass innebär att det blir allt mer utspädning om det behöver emittera aktier i framtiden. Rapportdagen och kapitalmarknadsdagen kan lyfta aktien temporärt om de meddelar strukturförändringar eller något som ger aktiemarknaden hopp. Långsiktigt blir jag allt mer oroad för intjäningen och lönsamheten. Nedsidan är stor om kassaflödet före investeringar viker.

Personligen kommer jag att sälja de aktier jag har i Intrum i mitt ISK hos Aktieinvest, där vi har våra Utdelningsfavoriter by Hernhag-sparboxar. Kapitalet köper jag aktier i Latour för, så att min depå mer liknar den fördelning som månadssparandet har.

2 reaktioner till “Latour sänker risken i sparboxen”

 1. Hej,

  Du har tidigare bla rekommenderat flera olika investmentbolag – hur ser du på Bure & Creades (några av de du nämnt)?

  Har ngt hänt i bolagen senaste tiden som jag missat, ganska ordentliga nedgångar i båda…?

  Sitta stilla i båten, sälja eller öka? Är kring -10% i båda.

  Trevlig sommar!

  1. Hej!
   Jag behåller själv i alla fall. Flera av deras innehav är tillväxtbolag med vissa risker och det har vi sett på nedsidan under det senaste året.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)