Avdragsgill skrivarstuga och författerianläggning

Det står nu klart att det inte går att kalla sitt hus för författerianläggning och skrivarstuga för att göra allt avdragsgillt via ett aktiebolag.

Detta då Jan Guillou förlorade skattemålet i kammarrätten. Jakten mot mer ekonomisk frihet och rikedom bör bedrivas på andra sätt, om du frågar mig.

Skatteplanerandet gick tydligen ut på att låta aktiebolaget äga och bekosta mer än vad jag trodde det ens var värt att försöka med. Enligt Skattebetalarnas förening 2020:
”Guillous bolag äger ett hus i Roslagen på 174 kvm som han kan disponera helt fritt. Bolaget har fyllt hans olika bostäder med inventarier (möbler m.m.) som tillsammans uppgår till ett värde om 13 miljoner kr. Vidare har bolaget bekostat såväl försäkring som badrumsrenovering för en av de bostäder som Guillou äger privat. Och han har inte har tagit upp någonting av detta som förmån i sin deklaration.”

Jag skulle själv kunna sätta upp väldigt mycket på aktiebolag i Sverige och/eller i Spanien om det vore enkelt, möjligt och lagligt.

Närstående som förläggare. Det vore också fördelaktigt att likt Jan Guillou dessutom ha sin ”förläggare” som ”sover över i författeriverkstaden mellan fredag och söndag under de sex månader om året som författaren praktiskt taget befinner sig där på heltid”. 
Detta då jag också är gift med en kvinna som är duktig på svenska språket.

Att kalla ens kärlek för förläggare för att göra hemmet till en arbetsplats är ett om inte smart så i vart fall kreativt försök att skatteminimera. Hatten av för Janne Guillous och hans skatterådgivares kreativa ådra.

Tyvärr gick inte Skatteverket på den linjen. Han har dessutom själv berättat om hur han spenderar fritid i hans skrivarstuga och ”författariverkstad”. Hör mer i det i podden God Ton #237:

Med konstföremål, TV och annat som påminner om ett mysigt hem blir det inte lättare att vinna och få allt klassat som kontor eller författerianläggning.

Det blir istället ett löjets skimmer över det hela.

Min slutsats: Själv vill jag inte ens försöka minimera skatten på kreativa sätt, för det tar för mycket tid och skapar för mycket osäkerhet. Det är bättre att fokusera mer på det jag kan. Skriva blogginlägg, artiklar, aktiechattar och aktieböcker. Livet blir friare och rikare då.

För övrigt: Skrivarstugan och författeriverkstaden har enligt Viivilla en stor samling med jakttroféer:

Det står nu klart att det inte går att kalla sitt hus för författerianläggning och skrivarstuga för att göra allt avdragsgillt via ett aktiebolag. Det visar Janne Guillous i kammarrätten förlorade skattemål. Jakten mot ekonomisk frihet bör bedrivas på andra sätt om du frågar mig.

En kommentar till “Avdragsgill skrivarstuga och författerianläggning”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)