MDIV, Nokia, högriskaktier och grekbanker

Vad tror du om att köpa grekiska bankaktier?
Det låter som att satsa på rena kasinot. 🙂

Vill hjälpa dottern med en ISK-portfölj som grundplåt för framtiden. Mitt förslag är:
Spiltan Investmentbolag + Klövern B, ICA, Beijer Alma, SCA och Ratos B.
Börjar med lika delar av alla sen månadsspara i fonden + i en kort räntefond för att ha till kommande köpläge av aktier. Har även funderat på Sandvik, Axis, och HM som alternativ, men vill i dagsläget begränsa omfattningen. Någon du skulle vilja ändra på eller har annat att tillägga?
Nej, aktierna och din spartaktik ser bra ut tycker jag. Inte för att Ratos innehav går så bra just, men det kan ju vända och utdelningen är hög. 

Med den nya regeln av dubbel beskattning av pensionssparande hade jag tänkt att tar ut min sparande under 5 år och amortera mitt bostadslån. Jag har fått tips om att investera i ISK eller en räntefond. Jag kommer att få 3500 exkl. skatt per månad. Vad du kan rekommendera för mig som är snart 60 år?
ISK lämpar sig för nysparande och minst ca 5 år i placeringshorisont så du kan satsa en del på det. Sen är det bättre att amortera på lånet än att ha räntefonder.

Jag undrar om jag skall behålla Nokia med målkurs, kanske 72 och stopp loss på 62 kr?
Nokia-aktien ligger i fin uppåtgående trend och jag tror bolaget utvecklas åt rätt håll. Du skulle kunna vara långsiktig där, men tror du inte längre på bolaget eller behöver pengarna till annat kan du skydda din position med en stopp loss kring 59-62 kr.

Min portfölj har stått där sedan juli 2014 med lite upp och ned under tiden. De aktier som jag har bäst utfall på är Hexagon  o WNT-R. Vad tycker du att jag skall göra för att få snurr på den igen. Dessa aktier har jag i portföljen. Africa Oil Axis Etrion Hexagon B Immunicum Karo Bio Precise Biometrics ShaMaran Petroleum Corp och WntResearch.
Du har väldigt många högriskaktier. Ditt utfall är därför ganska väntat, det vill säga att vissa går riktigt bra medan de flesta går sådär. Långsiktigt har jag i många år varit tveksam till bolag som Karo Bio och Precise. Africa Oil och Shamaran är rejäla högriskare de också. Axis är en bra typ av chansaktie däremot, de tjänar pengar och växer stadigt. Hexagon imponerar också då bolaget utvecklas bra. Mitt råd är att satsa mindre på lottsedlar och mer på vanliga chansaktier.

Du nämner ibland MDIV – First Trust Excange Traded Fund osv. Den kan köpas hos Avanza, men informationen om den är ingen. Var hittar jag nödvändig information? Är det en fond med utdelningar? Varför är kursspridningen (mellan köp och sälj) så stor, när ändå slutet blir mitt i mellan, utan att man ser (kan följa) det?
Information om MDIV och andra ETF:er som handlas i USA finns på fondbolagets sajt (sök på nätet!) samt hos morningstar.com (ej .se). MDIV ger utdelningar månadsvis och direktavkastningen är ca 6,1%. Spreaden mellan köp- och säljkurs hos vissa ETF:er ser jättestor ut när handeln är stängd, men när den är öppen i USA är det annat. 

Det var allt för den här gången! Fler frågor och svar nästa gång och på aktiechatten på fredag!
/Mmmmm… Marcus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)