Neste gör entré i aktieportföljen och Bure gör comeback

Finska bolaget Neste

Finska Neste gör entré i aktieportföljen. Bolaget gör i första hand biobränslen och oljor, samt även närliggande saker som biobaserad plast. Det är trevliga framtidsnischer och miljötrender, även om det kanske inte är perfekt att elda upp skogen som bränsle till lastbilar och flygplan så är det säkert ett bra steg i rätt riktning. Förnyelsebart bränsle är renare och mer miljömässigt uthålligt än fossilt, även om det förnyelsebara inte kommer att räcka globalt att ersätta alla fossila drivmedel.

Långsiktigt ser Nestes omsättning per aktie, vinst per aktie och  rörelsemarginal ut att stiga långsiktigt om än med vissa hack i kurvorna. Utdelningen per aktie ökar brant med fem år av höjningar i följd. Det här halvlilla köpet höjer även min relativt måttliga andel i industribolag.

Nestes värdering har också kommit upp en bit, men aktien rekylerade i veckan så jag kunde inte låta bli. Min post finns i Stora utdelningsportföljen, dvs min KF. Direktavkastningen är halvhyggliga 2,6 procent.

Comeback i portföljen gör investmentbolaget Bure:

Bure Tillbakaköpt

Jag har i veckan köpt tillbaka Bure efter rekylen ned, men denna gång tror jag inte jag har samma tur med tajmingen fast hoppet finns där. Långsiktigt är det samma som sist, jag har aktien i min pensionsdepå IPS och jag gillar Bures tillväxtaktier. Hela portföljen är olika tillväxtbolag i olika storlekar och av olika slag. Det stör mig fortfarande att Bure handlas med substanspremie. Skulle den ersättas med en rabatt vore det lockande att öka.

Min post i Bure är en av de mindre i portföljen. Den här gången hoppas jag att aktien rör sig mer vettigt uppåt så jag inte tar hem en snabb vinst utan blir sittande länge med något som stiger lagom snabbt och till slut blir en stor vinst.

Jag tycker som vanligt att du inte ska göra som jag, utan bara se detta som inspiration och transpiration, allt ansvar för dina aktieaffärer är ditt, bla bla bla.

2 reaktioner till “Neste gör entré i aktieportföljen och Bure gör comeback”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)