Q&A – Aktier i små och stora bolag

Dags för ytterligare frågor och svar om aktier och börsen. Tack för alla frågor.

Vilken/vilka (om några) av Intrum, H&M, Swedish Match, Hemfosa (Pref) eller Clas Ohlson tycker du det skulle vara bra timing att gå in i nu?
I så fall säger jag i första hand Intrum, H&M, Clas O, även om jag är lite småorolig för de båda detaljistkedjornas expansion.

Tänker komplettera min portfölj med utdelare från Canada & USA. Ex.vis Boston Pizza, WP Carey och HCP ligger nu, mitten oktober, på 22 CAD, 62 USD resp 36 USD och ger därmed lite drygt 6% i årlig direktavkastning. WP & HCP har ju sjunkit en del senaste månaden men jag är lite osäker på köp-timingen. 
– Är dom här tre köpvärda till dagens kurser?
– När FED kommer igång med sina förväntade ”snara” räntehöjningar bör väl det pressa kurserna? 
Så, frågan är: Köpa nu eller avvakta?
Vad sägs om att köpa en del nu och en del sen? WPC känns mest köpvärd för tillfället. HCP ska dela ut ett bolag nu i oktober och aktiekurs och utdelningen kommer påverkas av det. Vänta med den aktien tills sikten klarnat lite. Jag överväger mitt innehav i HCP för tillfället.  Högre räntor kan sätta press på många aktiekurser, men frågan är vad som redan är inräknat och förväntat. Svårt att säga.

Jag har en fråga om preferensaktier och det kursfall som vi sett de senaste dagarna. Antag att kurserna på sikt sjunker och företagen inte löser in aktierna. Preffarna blir ”eviga”. Ska man göra sig av med dem eller behålla som utdelningsmaskiner? Man kan ju försöka anta en lägsta kurs om ett antal år och sedan räkna på sammanlagda utdelningarna och se om det skulle löna sig att behålla dem.
Det är som bekant totalavkastningen som räknas så även om du ligger med kursförlust i preffarna under många år kan de återhämta sig förr eller senare och utdelningarna lär ju i de flesta fall komma som planerat. Men tror på du stigande inflation är det bäst att undvika preffar.

Jag har investerat lite aktier i Paynova, känner du till dem och vad tror du på dem? Sälja? Köpa mer? Eller behålla för att se på längre sikt vad som händer?
Paynova har relativt små intäkter och går med förlust. Inget bolag jag är expert på direkt, men det beror på att den här typen av lottsedlar inte brukar löna sig i längden.

Kopparbergs är en liten fundering från min sida, köpte den i somras och till en början gick den bra. Nu känns det som att den är stadigt på nedgång hela tiden och vet inte hur jag ska tänka. Vet att det varit lite volymfrågor i bolaget och så är de brittiska öarna där och spökar. Utöver det känns det som ett bra bolag som vill mycket. Det är min syn som lekman i det här, vad säger professorn? Avyttra, öka eller sitta still i båten tills rapporten och därefter se?
Aktien är fortfarande upp 300% på tre år, så nedgången är inte så stor i ett längre perspektiv. Kursen har tidigare bottnat kring 215 kr och kanske gör det igen. Oro för pundförsvagning och lönsamhetspress kanske tynger just nu, men bolaget ser ut att gå bra. Värderingen känns inte helt orimlig heller. Långsiktiga placerare kan behålla.

Fick detta erbjudande från Tessin.se enligt bifogad länk. Känns frestande, 11% direktavkastning. Jag blir nästan misstänksam att jag missat något för så hög direktavkastning är inte normalt. Vad är din åsikt? 
11 procent indikerar hög risk, men är enligt mitt minne inte långt över det Oscar Properties hade på första (numera inlösta) preferensaktien vid noteringen för ett antal år sedan. Så länge fastighetsmarknaden är glödhet och räntorna låga lär det gå bra, men det är ändå inget givet läge. Just nu onoterad preff, i ett rätt litet bolag. Jag tycker 6-8 procent i noterade preffar är bästa dealen, men avråder inte direkt heller från andra med högre risk.

6 reaktioner till “Q&A – Aktier i små och stora bolag”

 1. Hej Marcus! Får jag smyga in en helt annan fråga: hur ser du på AT&T:s aviserade köp av Time Warner (om det nu inte stoppas efter presidentvalet)? aktiemarknaden verkar inte road, och man kan läsa om utspädning och försämrat kassaflöde.

  1. Hej!
   Troligen är det positivt och utdelningen ska ju inte vara hotad. Men det blir ett väldigt diversifierat och spretigt jättebolag.

 2. Hej Marcus!

  Har även jag en fråga gällande en amerikansk aktie, nämligen Realty Income. Har funderat på att gå in i detta bolag och tänkte diversifiera min portfölj ytterligare denna månad och fokusera på utländska aktier. Hur är din syn på Realty Income i dagsläget? Är det ett okej/bra läge att gå in i sen sommarens dipp?

  Mvh Joakim

  1. Hej!
   Ett väldigt bra och stabilt bolag, men aktien känns fortfarande lite dyr då direktavkastningen är lägre än den brukar. I det stora hela ett hyfsat läge, men det fick gärna gå ned mer.

 3. Just HCP verkar backa ännu mer den här veckan 🙁 hoppas den stannar av snart. Jag är fortfarande +10% men det känns jobbigt att inte veta var den bottnar!… eller vad som händer med utdelningen

  1. Vi får se, QCP delas i dagarna och kanske är det något som pressar kursen. På måndag beräknas QCP handlas och borde synas i depåerna då.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)