Q&A – Aktieköp, dollarn och depåval

Nya frågor till min mejl som jag besvarar så gott jag kan.

Vad tror du om att köpa aktier i Industrivärden inom tre månader? Rekommenderar du A eller C?
Industrivärdens C-aktie är den jag rekommenderar. Just nu känns aktien rätt dyr, men det kan bli en bra investering ändå på lång sikt.

Är det läge att köpa aktier i Alfa Laval? eller får dem det svårt de närmaste två till tre åren?
Långsiktigt lär Alfa Laval stå sig, men jag ser ingen snar vändning alls.

Vad hände Akelius pref. häromveckan, kurvan ser ut som en förkastningsspricka? Är det något som kan återkomma med någon sannolikhet och man bör hålla uppsikt efter?
Akelius Pref dippade tillfälligt 7-11 oktober, jag tror det handlade om en räntehöjningsoro men är inte säker. Kan säkert komma tillbaka, men det är svårt att tajma sånt.

Hur förhåller du dig till det här med valutakurser och ex att dollarn just nu är så dyr. Gör det att du ser detta som ett dåligt läge att gå in eller har du mer inställningen att kursen kommer alltid att fluktuera och då är det bättre att investera löpande?
Sedan 1990-talet har en dollar kostat 6-11 kr och jag tror kursen kommer att ligga kvar i det intervallet. Svagare dollar minskar värdet på dollartillgångar, men blir amerikanska tillgångar och produktionen där billigare kommer det förr eller senare att gynna efterfrågan på det som finns och görs i landet. Och vice versa. Jag fokuserar därför inte så mycket på valutaeffekterna och försöker inte tajma dem.

Kommer snart att få 500 SCA B som ligger på ett vanligt aktie- och fondkonto. Min fundering är om jag skall sälja dem och investera pengarna på ett ISK istället. (30% skatt på nästan hela beloppet) Eller om jag skall ha kvar dem och skatta på varje utdelning?

Det är alltid lika svårt att svara på den frågan. Jag lutar åt att du i ditt fall ska behålla aktierna och inte sälja och skatta av, men däremot återinvestera utdelningen i ISK.

En kommentar till “Q&A – Aktieköp, dollarn och depåval”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)