Q&A – Är banker fortfarande intressanta på sikt?

Nya frågor från er läsare och då svarar jag förstås. Tack för alla bidrag!
Jag har läst lite kring dina råd för 2015 och 2016 och undrar generellt lite kring Banksektorn, som det ser ut så har ju bankerna kommit ner ganska rejält i värdering, men på lång sikt tror du fortfarande att det är bra investering? Man ser ju att det är mycket som händer inom sektorn med många små aktörer som utmanar bankerna, vilket troligen medför att bankerna får större och större konkurrens med potentiellt lägre marginaler på längre sikt? Vilket får mig att tveka om det är bra att investera i banksektorn trots att det just nu ser ut att vara attraktiv värdering i många av bankerna, exempelvis Handelsbanken? Vad tror du om utvecklingen inom denna sektor? Fortfarande intressant på lång sikt?
Jag tror att de svenska storbankerna är en hyggligt bra investering på lång sikt, men det är klart att nätmäklarna och andra mindre aktörer med snabbare fötter och nya system kommer att bli bättre investeringar.

Tog fram min gamla bok av Urban Bäckström där han talar om Q-kvot för hela marknaden och då är det USA. Siffrorna är där gamla och min fråga är om var man kan hitta aktuella?
Q-kvoten är 0,95 för USA. Jag sökte nämligen och hittade
https://ycharts.com/indicators/tobins_q och
http://www.advisorperspectives.com/dshort/updates/Q-Ratio-and-Market-Valuation.

Jag har ISK och gjort en rejäl förlust med mina placeringar som jag i årets deklaration fick skatta för första gången. Att jag inte sålt de fonder som gått med förlust var tanken med att om jag avvaktar så kanske de går upp igen… placeringen var ju tänkt som en långsiktig sådan. Då var jag dock inte medveten om att jag får skatta även om kontot går med förlust. Man blir smått desperat med alla dessa försök till placeringar som alltid går åt fel håll och den pension som man försökt spara till försvinner ut i intet. Jag har ingen aning om vad som är bäst att göra nu. Ska jag sälja alla ”röda” fonder jag har idag? Vem ska kunna ge mig råd (som inte är partisk)? Mitt ISK har jag hos Avanza som inte har rådgivning… Tusen tack om du har möjlighet att ge ETT gott råd!
Döm inte dina sparprodukter efter priset, alltså kursutvecklingen. I alla fall inte på kort sikt. Många börsindex är ned det senaste året så det är inte så konstigt att flera fonder ligger på rött. Håll fast vid din strategi i minst 3-5 år till. Svenska och amerikanska aktier stiger under de allra flesta femårsperioder så fonder i dessa områden borde ge avkastning om du håller ut.

Vi är intresserade av aktier och ekonomi i allmänhet medan inga ”aktienördar”. Tanken med aktieportföljen är att det ska vara skapligt säkra bolag som ger utdelning och inte behöver bevakas dagligen. Just nu är det 32% fonder, 56% aktier och 12% likvid. Vi har för övrigt buffertsparande vid sidan av detta. Sparhorisonten är ungefär 20 år. Tanken är att vi ska investera mellan 7000-10000 kr/månad från och med september. Jag står nu i valet och kvalet på hur vi ska lägga upp det. Aktier, fonder eller båda? Jag anstränger mig för att inte hoppa på trender och heta IPO:er, just det suget talar för fonder då jag varken har kunskap eller kommer ha tid att grotta ned mig i framtiden. Hälften på fonder och hälften på aktier varje månad? Allt på aktier? Portföljen har inte direkt slagit index senaste tiden men det spelar ju ingen roll på lång sikt.
Det låter som du är på god väg till ett bra sparande. I grunden tycker jag aktier är bättre än fonder, men tycker du att du behöver fonder för att spara tid etc så ha del sånt också. Varför inte köpa hälften i aktier och resten i fonder framöver som du är inne på. 

4 reaktioner till “Q&A – Är banker fortfarande intressanta på sikt?”

 1. Nu tänker jag på din första rad i texten!
  Så måste bara skriva det är vi som ska tacka dig för du tar dig tid och svara på frågor och delar med dig av din kunskap!
  Det är mycket uppskattat iallafall från min sida.
  Så tack så mycket 🙂

  Mvh Micke

 2. Hej Marcus!
  Får börja med att tacka för en grym blogg!

  Tänkte lite sådär lagom egoistiskt lista mina innehav nedan och fråga om det är något innehav du tycker sticker ut och som du kanske känner kommer ha det tufft de närmaste åren?

  AstraZeneca
  Avanza bank
  Betsson
  Castellum
  Cloetta
  Duni
  Fingerprint Cards
  Haldex
  H&M
  Hexagon
  Intrum Justitia
  Investor
  Kinnevik
  NetEnt
  Nordea
  SAAB
  SEB
  Skanska
  SKF
  Sydsvenska Hem
  Unibet

  Innehaven är ganska så jämt fördelade (lite tyngre i Investor och Castellum) och sparhorisonten är ca 2-3 år (nästa hus) vilket ju egentligen är lite i kortaste laget kanske.

  Portföljen är ca 30% av totalt sparande, resten i billiga global / sverigeindexfonder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)