Mina nya premiepensionsfonder

pensionsfonderna

Efter att med viss framgång legat i Spiltan Räntefond Sverige en tid har jag i mitt premiepensionssparande valt dessa fyra fonder.

Lannebo Vision innehåller främst IT-aktier, men också en del närliggande sektorer. Att framtiden för IT är spännande behöver ingen närmare förklaring. Det här är en fond som jag ägde när den var ny och gick uselt i början av 00-talet, så nu när förvaltaren verkar ha hittat rätt får fonden en ny chans.

Jag hade hellre tagit Nordea Stabila Aktier Tillväxtmarknader än Skagen Kon-tiki, men Nordeas fond fanns inte hos pensionsmyndigheten. Kon-tiki är i vart fall en korg billiga aktier så hittar de tillbaka till gammal god förvaltning igen så blir det kanske bra.

Sen tror jag även på frontier markets, alltså de allra nyaste marknaderna. Tundra Vietnam var nära att komma med, men jag valde en bredare lösning i form av Tundra Frontier Opportunities. Flera mer eller mindre skurkländer (diktaturer etc) ingår, men på lång sikt är flera av dem på rätt väg och kan bli bra.

Indien tror jag lite extra på som ett jättestort land som satsar på utbildning och dessutom är rätt demokratiskt. Carnegie Indienfond gjorde jag en bra affär i tidigare på 00-talet när de hette HQ Indienfond (om jag minns rätt).

Några vanliga Sverigefonder eller globalfonder vill jag inte ha eftersom jag redan  (i kapitalförsäkring) har aktier i Sverige och USA och en ETF som placerar globalt. Mitt premiepensionssparande ska innehålla fonder som köper en typ av aktier som jag känner mig underviktad i.

Mitt råd till dig är att inte stirra på mina premiepensionsfonder utan göra ditt eget val. Titta gärna på Privata Affärers fondportföljer som finns lång bak i varje tidning. Uppbyggnaden av de fondportföljerna följer konstens alla regler. Själv följer jag mina egna regler utifrån de aktier jag äger. 🙂

När det gäller ett par gamla tjänstepensionsdepåer ligger jag där i Skagen Global och Danske Invest Global Index. För lite i depåerna och för begränsat utbud för att jag ska ändra till något annat.

11 reaktioner till “Mina nya premiepensionsfonder”

 1. Detta har jag sett fram emot!
  Jag gjorde för nåt år en sen en omfördelning till en hel del indexfonder i mitt pensionspar för att hålla ner avgifterna.
  Vet i och för sig inte vilka avgifter ”dina” fonder har?
  Men jag är positivt insälld till Indien så där kommer jag kanske kopiera dig 🙂
  Hur tänker du kring avgifter i pensionsparandet?
  Hur ofta fördelar du om sparandet i premiepensionssparandet?

  Mvh Micke

  1. Jag struntar i avgifter för de är ändå rätt låga i premiepensionssystemet. Fondvalen är svåra men viktigast. Jag omfördelar sällan. Ibland ett par gånger om året, ibland får det ligga orört i ett par år.

 2. Väldigt kul att se Marcus!
  Vi har lika tänk när det gäller både pensionen och vissa aktier.
  Jag ligger dock fortfarande 100% räntor och avvaktar lite till.

  Både Indien och Vietnam ska in i min portfölj på sikt 😀
  Det är riktigt roligt att följa dig.
  Fortsätt uppdatera oss!

  Mvh Niclas

 3. Hej!
  Hur tänkte du i valet av Lannebo Vision jämfört med t ex DNB Nordic Tech eller Skandia Time Global? De båda senare har ju presterat bättre, men kanske är uppsidan större i LV?

  1. Hej!
   Lannebo Vision är en fond jag kände till sen tidigare och nu när de fått upp ångan igen slog jag till. Jag väntade länge på en skaplig rekyl men den kom inte så jag köpte. Kan ge mig den på den kommer snart nu istället. 🙂

 4. Hej Marcus.

  Tack för bra och inspirerande texter!

  Vad har du för åsikt om AP7 Såfa och att fonden använder derivat? Skulle du själv kunna tänka dig att ha denna fond i din PPM-portfölj?

  1. Hej! Det är ett helt okej val för börsoptimister. Jag utesluter inte att jag har den fonden någon gång i framtiden, men jag tycker det finns mer intressanta alternativ för mig som vill PPM-spara väldigt passivt.

 5. Hej Marcus!

  Får tacka för allt bra du skriver!

  Börjar det inte bli tid att uppdatera din PPM portfölj?

  Ha det gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)