Q&A: Oriflame, Yale-modellen & investeraravdraget

Här är en ny frisk omgång med frågor och svar som jag fått:

Vilka aktier gäller investeraravdraget för?
Alla börslistor utom Stockholmsbörsen och NGM har aktier där nyemissioner investeraravdraget gäller. I alla fall som jag tolkar det jag läser, se till exempel det här: https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2013/12/05/cybaero-skatteverket-andrar-uppfattning-godkanner-investeraravdrag-i-isk.html
Cybaero på First North omfattas alltså av investeraravdraget, även i ISK.
Sen är ju de flesta bolag som smålistorna riskabla och går med förlust, så det är inte givet att det är bra affärer att teckna ändå.

Läste med intresse din artikel om Yale-modellen och undrar om den är framtagen för den svenska marknaden eller för USA? Det är ju viss skillnad på det första tillgångsslaget om hemmamarknaden är den amerikanska jämfört med den svenska, eller?
Eftersom Yale finns i USA utgår jag från att den har amerikansk utgångspunkt. Men både svenska och amerikanska bolag är mer eller mindre globala nuförtiden. Jag applicerade därför modellen på våra svenska förhållanden och där blir USA:s storbolag globala aktier och våra svenska inhemska. Dessutom såg det ut som att Yale över tiden ändrat fördelningen mellan de olika tillgångsslagen.

Jag har sett att Oriflame (kosmetika) vandrat neråt i kursen avsevärt trots väldigt bra utdelning, antagligen oron i Ryssland o Ukraina (sämre försäljning) som bidrar till detta. Skulle du kunna tänka dig ändå att gå in i den aktien, då den börjar bli billig?!
Oriflame är ett turn around-case, men de har nyligen sänkt utdelningen och det finns risk att en vändning dröjer. Jag står tills vidare fast vid det jag skrev rätt nyligen om Oriflame.

Eftersom du tycks vara hemskt duktig på aktier o aktieinvesteringar, vill jag få ett gott råd: Jag ska ta ut nu 500 000 kr från banken och tänkte placera dem i aktier (det går nog bra två år till innan raset kommer?). Tänkte placera hälften i s k säkrare aktier och återstående i mer riskaktier s k kryddor eller nästan kryddor; vad har du att föreslå, som skall väl räknas till en av experterna? Vad säger du? Finns det verkligen ngt alternativ till aktier just nu, då räntan är fantastiskt låg samt högre vinster i bolagen är i annalkande?
Ett ras eller en rekyl kan komma när som helst. Det är inte säkert bolagens vinster kommer som många hoppas och tror. Dessutom är tajming svårt. På flera års sikt lönar sig säkert aktier, men jag är inte helt säker på hur det blir på två år, men den långa trenden är i vart fall skönt uppåtriktad. Jag gillar nästan alla utdelningsaktier på http://hernhag.se/?page_id=837 Många av de aktierna har redan stigit liksom det mesta, men kan du snappa upp bolag du tror på efter rekyl kan det vara ett bra läge. En bra start och grund i portföljen för den som ska köpa aktier är investmentbolag som Investor och Industrivärden. De är både bättre och billigare än fonder. Ett alternativ till vanliga aktier är fastighetsbolagens preferensaktier, som inte påverkas särskilt mycket av börsen utan mer av ränteläget.

—————
Det var allt, mer frågor och svar som vanligt i aktiechatten nästa fredag.
/Marcus Hakpäls

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)