Q&A – Portföljfrågor och nysparande

Nu har äntligen tid med att lägga upp en inlägg med frågor och svar igen. Håll till godo!

Funderar på att skapa en portfölj på minst 5 års sikt med följande innehåll.
i lika delar. Handelsbanken, Skanska, Castellum, Autoliv, Hexpol, Meda, Securitas, H&M, Duni och Holmen. Tanken är att ha hyfsad riskspridning och behålla innehavet 5-10 år.
Det ser bra ut tycker jag. Meda är under uppköp och lär försvinna i nuvarande form, men övriga innehav har goda förutsättningar på sikt.

Är det läge att byta till en annan läkemedelsaktie om man äger Meda? Och i så fall vilken?
Det är läge att ta hem vinsten i Meda, men det finns inte så många bra alternativ. Recipharm tillverkar andra bolags läkemedel med framgång medan Astra delar ut bra med pengar.

Min man har en löneväxling som jag fått nöjet att förvalta, tidigare har den legat på något som heter Navigera Aktie 1 (som i mina ögon inte verkar bra)
Nu får man ju inte göra som man vill utan måste välja bank (SEB, SPP, Länsförsäkringar, Folksam eller Skandia) Den ligger nu under SEB, så jag tänkte placera om kapitalet där och låta fortsatt sparande gå in där också, för att ha allt samlat och göra det lättare att få överblick. Hur tycker du att jag ska fördela pengarna? Summa ca 800 000:- och fortsatt sparande 15000:-/mån. Ålder 54 år. Så det är ju på kanske10 års sikt.
P
å tio års sikt skulle jag rekommendera att ni ligger tungt i aktier och/eller aktiefonder beroende på utbudet av fonder hos SEB. Köp successivt framöver. Trenden i Sverige är ned just nu så det är läge att köpa här då och då, men också globalt.

Jag har fått 250 000 kr i gåva, ovant för för mig med så pass mycket kontanter. Jag skulle vilja placera dessa pengar på ett bra sätt. Jag vill ha lite avkastning men vill inte riskera något. har du tips på placering. Max 5 års sikt.
Risk finns det alltid med aktier, även om risken egentligen är ganska liten på fem års sikt. Köper du investmentbolag som Investor och Industrivärden eller Lundbergs är det bra placeringar på lång sikt till överkomlig risk. Men har du otur har börsen ett dåligt år när du ska ha pengarna om fyra fem år. Vill du inte riskera något alls är Spiltan Räntefond Sverige en billig och bra korträntefond.

Nu har jag ca 315´ i SHB fonder Global +210%, Sv småbolag +445% och Sverige +185%, inget sparande idag. Aktier ca 360´Peab, Telia, NP3, Diös, MQ, KappAhl, SAAB, Viktoria P, Tobii, Ratos B och månadsspar i Spiltan Invest. fond, de ligger inom spannet + 20 – +175% och så Svarta fåret SSAB A, som jag haft från 80-talet. Ska jag sälja ut det mesta och starta på nytt eller ska jag sälja ut en del små poster, ha kvar fonder och satsa på 5 – 10 aktier nya? Behöver inga pengar på 15-20 år (är 60 år). Har pengar på sparkonto SBAB. Skulle vilja ha ganska säkra placeringar, som ger utdelning och förhoppningsvis står sig tills man ev behöver pengarna. Spara i ISK istället för aktiedepå? Vill kunna koppla av och titta till när andan faller på. Vad skulle du ge för råd?
På 20 års sikt är mitt grundråd främst aktier och det i ISK. Av de aktier du undvik SSAB och Kappahl på lång sikt. De fonder du har kan du behålla för att skjuta upp reavinstskatten om du vill och du gör rätt som bara satsar mer endast i Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Vill du komplettera med fler aktier kan du välja bland utdelningsstabila bolagen på hernhag.se/utdelningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)