Jag har sålt allt i Skagen Kon-tiki

Jag har sålt ut allt i tillväxtmarknadsfonden Skagen Kon-tiki. Totalt blev det ca 10 procent om året sedan 2007, drygt en kursdubbling trots de senaste årens stiltje. De flesta köpen gjordes innan och under finanskrisen till bra nivåer.

skagen-kon-tiki-affarer
Kursgraf från Avanza.

Även om fondens innehav i genomsnitt handlas till p/e-tal under 10 och verkar billiga satsar jag allt mer uteslutande på aktier och inte aktiva fonder. Då jag sålt även Spiltan Räntefond Sverige och väntar på att säljordern på Brummer Multi-Strategy ska gå igenom renodlar jag mitt sparande allt mer.

Färre vanliga fonder, fler aktier. Utdelningsstrategi. Inga höga fondavgifter.

Det borde löna sig med en kort räntefond istället för likvider i väntan på att mitt då och då köpande av aktier ska ha satt kapitalet till arbete. Utvecklingen i många räntefonder är blek och likvider är snabbare att använda när tillfällen dyker upp.

Rhenmanfonden är ensam kvar bland vanliga aktiefonder utanför premiepensionen. Jag är tveksam till den också numera. Även om den ligger i min IPS funderar jag på att sälja och köpa aktier istället.

De enda ställen där vanliga fonder lockar mig numera är premiepensionen och de två tjänstepensionslösningarna jag tvingades på när jag hade en anställning för ett antal år sedan. Min sparportfölj exkluderar i nuläget dessa små sidosparanden jag ändå inte kommer åt på länge.

Framöver ska jag ändå ta tag i pensionsdepåerna och välja fonder och återkomma i ärendet. Det borde vända på tillväxtmarknaderna någon gång, även om många kaosländer och skurkländer ingår där.

5 reaktioner till “Jag har sålt allt i Skagen Kon-tiki”

 1. Vad är brummer multi strategy för typ av fond? Säljer du eller köper du den, framgår inte riktigt av texten tycker jag.
  Tack för bra blogg!

  1. Brummer innebär hedgefond. Jag säljer den, vilket jag justerat/förtydligat i inlägget nu.

 2. Jag gjorde nyligen lite som dig och sålde ett par fonder och köpte en del aktier istället 🙂
  Men har en del kvar på kontot än för jag har inte bestämt mig helt 100 för vad jag ska köpa.
  Såg du köpte Fortum och det ligger iallafall nära till köp nu.
  Nån idé eller tanke på vilken kurs man ska försöka köpa på?
  Det skulle mottages tacksamt!
  Hur eller hur så ser jag fram emot att du återkommer i ärendet om fonder till pensionen 🙂

  1. Jag har ingen aning på vilken kurs Fortum bottnar, men jag hoppas det är ganska nära nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)