Q&A – Utdelningsaktier och utdelningsfonder

Här svarar jag på en bunt nya frågor som alla kretsar kring aktieutdelningar. Trevligt!

Tycker om det där med aktier som ger höga/jämna utdelningar, men för mig passar nog fonder bäst. Hur hittar jag svenska fonder som har denna strategi, hittar bara ”Aktieinvest nya fond ”Aktiespararnas Direktavkastning”. Finns det fler svenska fonder som jobbar med utdelningsföretag eller måste jag gå utomlands?
Den börshandlade fonden XACT OMXSB Utd är en aktiefond som betalar ut utdelningar. Men det är en vanlig indexfond i övrigt och följer inget utdelningsindex utan ett index viktat efter hur stor handeln är i aktierna. Det finns få utdelningsfonder i Sverige, men många i USA.

Har fastnat lite för Spiltans fonder, Aktiefond Investmentbolag och deras nya Globala Investmentbolag fond. Är dessa tre en bra portfölj tycker du?
De tre fonderna blir en bra fondportfölj.

Jag har precis läst din bok ”Bli rik på aktieutdelning” och måste säga att jag är väldigt nöjd med boken! Stort tack till dig. Jag har förstått att många förespråkar svenska utdelare i ISK och utländska i KF men blir det inte enklare om man har samtliga utdelare i en KF? Speciellt om man vill köpa svenskt för de utländska utdelningarna som rullar in och att man då slipper slussa pengar mellan två olika konton. Så min fråga är om det finns någon nackdel med att ha allt i samma KF med avseende på rena utdelningsaktier eller har jag missat något väsentligt?
Jag har själv allt i KF och ingen ISK. Rent teoretiskt skulle det kunna sluta illa om din bank/nätmäklare går omkull och du har KF och de blandat ihop dina med bankens tillgångar. I ISK finns inte denna risk. Dessutom är schablonintäkten från ISK kvittningsbar mot räntekostnaderna för ditt eventuella bolån. Hittills tycker jag enkelheten gör att jag vill ha allt i KF, även om ISK med liten marginal är bättre för svenska aktier.

Det är en grej jag inte blir klok på och jag vet inte ens om jag kommer ställa följande fråga rätt. Det står en kolumn ”% sedan köp” och en ”SEK sedan köp”. Om jag köper fler aktier, efter säg nästa löning, vad kommer hända med denna kolumn då? Jag önskar att jag ens hade någon gissning men jag kan inte formulera vad jag själv tror, om du förstår vad jag menar.
Jag vet inte exakt var du hittat/ser de kolumnerna, men generellt betyder ”SEK sedan köp” den totala värdeökningen i kr för alla dina aktier oavsett när du köpte.
”% sedan köp” bygger på vad du köpt dina aktier för i genomsnitt och jämför det med nuvarande kurser för att få fram procentuell förändring.
Köper du mer aktier så påverkas initialt (sekund ett) inte ”SEK sedan köp”, men sen i takt med att dina nya aktieinköp stiger eller faller i pris så påverkar den. ”% sedan köp” påverkas direkt då ditt anskaffningsvärde blir annorlunda.

Jag är intresserad av att titta närmare på Svenska hundar, motsvarigheten till Greenblatts formel. Du nämner att detta finns med i din bok Den enkla vägen att lyckas med aktier. Har du med statistik i boken som visar att det skulle ha funkat ett antal år bakåt i tiden?  På http://hernhag.se/ hundarna/  har du listat Dogs of the Stockholmsbörsen, där verkar det bara vara en lista över direktavkastning men strykhundar brukar väl även inkludera omvända p/e-talet eller motsvarande? Hur pass konkret är metoden beskriven i din bok? Är den liknande Greenblatts ”En liten bok som slår aktiemarknaden?
Strykhundar är just bara de tio storbolagen med högst direktavkastning. Strategin är ju att årsvis köpa dessa årsvis, så det är inte så svårt eller så mycket att skriva om. I boken nämner jag även en del kända uppgifter om att Dogs of the Dow gett överavkastning i USA över lång tid. Det finns sådan statistik på nätet också om du googlar. Greenblatts formel bygger på avkastningen på tillgångarna. Den är mycket svårare att räkna fram bolagen med.

6 reaktioner till “Q&A – Utdelningsaktier och utdelningsfonder”

  1. Vad tror du om Nokia? Den konstanta pressen från Huawei på andra marknader än USA kommer alltid finnas där, men medan Ericsson kör kräftgång och Nokia faktiskt vinner en hel del dealer globalt och börjar få ordning på Alcatel-Lucent-köpet börjar det kännas intressant på lång sikt till den väldigt nedpressade kursen? Tror du att deras uttåg från OMX30 påverkar den svenska aktien?

    1. Jag skulle själv undvika telekomleverantörerna. Svårt att se vinnarna i det kriget även om Ericsson och Nokia säkert överlever och klarar sig hyggligt förr eller senare. Deras kunder teleoperatörerna har däremot åtminstone höga och rätt stabila direktavkastningar.

  2. Du har preferensaktier i din portfölj.

    Jag läser nu en artikel på SVD om att preferensaktier inte är bra när marknadsräntorna ökar. Dock så befinner vi oss i ett redan extremt lågt ränteläge och ökade räntor kommer fortfarande vara låga räntor. Personligen tror jag att vi i Sverige kommer dras med ett lågt ränteläge under en lång tid framöver och bara för att man höjer räntan i USA så innebär inte det att man höjer räntan i Sverige. Obligationsköpen fortsätter och det är först när man slutar med dessa som det blir aktuellt med räntehöjning. Sen är det en bit upp till en 0% ränta som fortfarande är väldigt lågt.

    Vad är dina tankar och hur bör man agera?

    1. Jag tror inte räntor och inflation blir så väldigt höga den här gången heller. I nästa lågkonjunktur kommer räntorna att sjunka igen. Innan dess kanske vi har en högkonjunktur med god intjäning för många bolag, vilket sänker riskerna. Med det sagt behöver det inte vara bråttom att köpa mer preffar eller ha kortsiktigt kapital där.

  3. Hej!

    Vad tänker du om min långsiktiga portfölj, bör jag uppdatera eller ta bort ngt?:

    Hennes & Mauritz
    Tele2
    Castellum
    Investor
    Fortum
    Novo Nordisk
    Sectra
    Axfood
    Ica Gruppen
    Beijer Alma
    NetEnt
    Nordea
    Uniflex

    1. Hej!
      Det ser väl bra ut. En rätt bra blandning av utdelningshöjare och aktier med hög direktavkastning men som inte lär höja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)