Rätt kort och bankomat utomlands

I valet mellan de nya betalkorten PFC och Revolut var villkoren väldigt lika när jag tidigare i år gjorde mitt val. Det som avgjorde var istället det praktiska. Förhoppningen var att få enklare eller åtminstone få billigare valutaväxlingar vid uttag av kontanter utomlands.

Jag laddade ned PFC-appen, identifierade mig via mitt bank-ID och sen förde jag över pengar via Swish. Superenkelt. Jag vill minnas att PFC blev årets kort i Privata Affärers utnämning årets bank vintern 2019/2020.

Konkurrenten Revolut hade jag hört gott om från annat håll, men här fanns i alla fall tidigare under 2020 en lång lista över saker som jag behövde göra.

”Du måste ta ett foto av en giltig, myndighetsutfärdad legitimation och ett foto av ditt ansikte.”

Revolut vill att jag tar en selfie

Ska jag skicka dem en selfie som identifiering, tänkte jag och funderade i ett ögonblick av skämtsamthet på vilka ansiktsuttryck och grimaser som eventuellt vore godkända. 🙂

Jag valde PFC och satte in svenska kronor. Under hösten testade jag att ta ut kontanter i Spanien för att se om valutaväxlingen blev billigare. Tidigare när jag haft svenska kort har det kostat skjortan.

I första bankomaten blev det inte alls billigt. Targobanks röda bankomat på andra sidan gatan där jag bor ville råna mig.

Targobank hade skitvillkor när jag skulle ta ut pengar.

10,7 procent i påslag för valutaväxling utomlands är för dyrt.

Jag tog inte ut något utan gick till Bankinters uttagsautomat och här fungerade det som det skulle.

Bankinters bankomat hade normalare avgifter och påslag på kontantuttaget i Spanien.

Bankautomater från Bank Inter och troligen också de flesta andra är billigare än Targobanks. Märkligt när jag använda samma kort.

Men nu är den här detaljen i min privatekonomi förbättrad, även om det är sällan som jag tar ut kontanter stör det mig om det kostar orimligt mycket. Normalt betalar jag med kort i Spanien.

15 reaktioner till “Rätt kort och bankomat utomlands”

 1. Har själv Revolut där jag kan växla till mig eur när kursen känns intressant för att sedan använda just dessa eur vid behov. Har dock inte haft möjligheten att testa detta i praktiken.

  Har PFC liknande funktionalitet där du kan växla till dig valuta när du vill och därmed ha ett konto men i flera valutor?

 2. Jag valde också PFC. Hade ett av deras kort fram till att de bytte kortutgivare för några veckor sedan. Jag använde det vid mina resor under förra året.
  Jag har lärt mig att alltid betala med (och ta ut pengar i) lokal valuta. Alltså låta min bank eller mitt kortföretag stå för konverteringen. Som jag förstår bilden ovan så erbjuder sig Targobank att konvertera EUR till SEK åt dig, till sin egen (superdåliga) valutakurs. Samtidigt finns valet att göra uttaget ”W/out conversion”. Jag föreställer mig att den knappen ger PFCs valutakurs.
  Även i fallet med Bankinter tycker jag att det ser ut som att de lagt
  på egen markup, om 2,57% (om jag tolkar kvittot rätt). Som jag ser transaktionen framför mig så borde inte bankomaten känna till vilken valutakurs som gäller mellan dig och PCF.

  1. Det spelade ingen roll vad jag valde för alternativ, kostnaderna var de samma. Och det oavsett val av automat. Kändes som ett helt meningslöst val. Jag hade SEK på kontot och ville ta ut EUR i båda fallen, så konverteringen innebär att kostnaden stod skriven i SEK på kvittot, annars i EUR. Kostnaderna var desamma.

   1. Det där stämmer inte. Stor skillnad på att ta without conversion eller med. Utan så får man sin hemmabanks växlingskurs.

 3. Men har man hus I Spanien måste man ha bankkonto dit också.
  Jag brukar överföra från mitt konto i Sverige till mitt konto i Spanien när euron har ett bra pris. Nordea har en bra växling tycker jag.
  Sedan betalar och tar ut från mitt spansk kort.
  Tycker du ändå att det är bättre alternativ med PFC eller Revolut?

  Viktig att veta också är att även om man har spansk kort tar bankerna kommissioner om du tar ut pengar i en bankomat som inte tillhör banken. Därför tyckte jag att mitt val var bäst då sparar man massor med kommissioner.

  1. Det bästa är att ha spanskt konto med euro om vi ska ta ut euro i Spanien. Jag har ett gemensamt konto som jag har med en medinvesterare, men inget eget. Så för de väldigt få egna uttag tänkte jag att det är lika bra ta ut via kort.

 4. Kör Revolut, man får bara ta ut lite pengar per måånad fritt, inte så dyrt efter heller men gillar inte avgifter.
  Skickar istället över pengar fritt via Revolut till min utländska bank och tar ut fritt.

 5. Testa Rockers kort i utlandet, kör jag alltid med för slippa valutaväxlingen och uttagsavgift upp till 3k per månad tror jag det är.

 6. Använde Revolut som lönekonto i Spanien (det kändes säkert då man hade konto i Lloyds via Revolut, det tar tyvärr slut i och med Brexit), det var gratis att ta ut pengar i bl.a. Bankinters nätverk. Funkade jättebra.
  Behövde inte betala för valutaomväxling eftersom man har Revolut-konto i EUR och SEK och CHF och USD etc.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)