Upp som en sol och ned som ett vattenfall för min REV-portfölj

Mitt REV-index för Ren Energi och Vattenaktier fick positivt men omväxlande första år.

Aktieportföljen har med 19 procent i avkastning klarat sig bra under året, men det är rejält sämre än OMXSGI som inkluderar alla svenska aktier och utdelningar. Ett irrelevant index förvisso, men ändå. REV-indexet är nästan helt internationellt och Climeon och Eolus Vind var de enda svenska bolagen under första året.

Fonden som egentligen är en separat aktieportfölj utklassade svenska börsindex fram till januari i år, men nu när det gått exakt ett år från startdatum den 16 juli 2020 kan vi konstatera att det som vintras liknade en miljöaktiebubbla nu har fallit tillbaka.

Ren Energi och Vatten-portföljen, REV-index, jämfört med irrelevanta storbolagsindexet OMXS30. Första året bjöd på uppgång.
REV-index med miljöaktier jämfört med irrelevanta storbolagsindexet OMXS30.

Diagrammet ovan har OMXS30 med som gul graf, men det är OMXSGI som jag jämför alla mina egna aktiefonder d.v.s. aktieportföljer jag endast rör en gång om året.

Årets förändringar för REV-indexet.
Fiaskot Climeon får en chans till. De övriga bolagen verkar tuffa på ungefär som beräknat, jag ser i vart fall inte att deras branscher försämrats så mycket till det sämre att jag ska kasta ut dem. Tvärtom ska vi inte låta oss stressas av att de varit en del vinsthemtagningar och andra typer av nedgångar på börsen. Det säger inget om bolagens långsiktiga förutsättningar.

Enda transaktionen jag gör är att köpa till nyintroducerade vindkraftsbolaget OX2. Bra framtidsförutsättningar, men dyr aktie. Jag finansierar köpet med de likvider jag fått i utdelning under året. Nya aktien OX2 blir näst minst i indexet, som du kan följa på aktieindex/bygg aktiefond-sidan.

6 reaktioner till “Upp som en sol och ned som ett vattenfall för min REV-portfölj”

 1. Hej,

  Intressant inriktning på portfölj! Har du kollat något på Hexicon? De arbetar inom området för flytande vindkraftverk på vatten. De börsnoterades på first north ibörjan på sommaren.

  Vore intressant att höra om du har kollat något på bolaget.

  //DS

 2. Hej Marcus,
  Åter tack för bra läsning och innehåll som alltid, också kikat på OX2 men väntar nog ett tag på om kursen går nedåt lite eller så startar jag med en mindre position.
  Mvh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)