Min nya indexliknande portfölj – Bioteknikstjärnor

Årets nya aktieportfölj som jag ska förvalta likt en indexfond blir Bioteknikstjärnor. Namnet till trots innehåller den inte bara bioteknikbolag utan även medicinteknikbolag.

Totalt tio bolag som är noterade på svensk börslista och som har potential att under 2020-talet slå igenom eller fortsätta att utvecklas väl. Potentiella stjärnor helt enkelt, men de får inte vara utan intäkter i nuläget utan jag vill ha ett antal år med omsättning.

Här kan du se alla mina egna aktiefonder, dvs aktieportföljer jag sköter som om det vore indexfonder.

Kraven jag ställde på bioteknikstjärnorna är långsiktig chans till stor tillväxt, flera år av uppvisad och åtminstone stabila men helst växande intäkter, samt mitt allmänna gillande av bolagets förutsättningar.

Det sistnämnda kriteriet är förstås subjektivt och jag har inte gjort några djupare analyser av alla bolagen och deras tekniker. Det är istället vad jag under de senaste åren snappat upp från olika källor och det intryck jag har av branschens långsiktiga förutsättningar.

De tio bioteknikstjärnorna i portföljen
Camurus – Smart teknik för att tillföra läkemedel via s.k. injektionsdepå under huden
Cellavision – Digital bildbehandling (mikroskopering) av blodanalys
Cellink – Produkter inom biobläck (utveckla organ på konstgjort vis)
Linc – Investmentbolag inom Life Science
Mentice – Instrument för simulation och träning för kirurger
Sectra B – Medicinsk bildhantering
Surgical Science – VR-simulatorer för kirurgi
SyntheticMR – Bildhantering inom MR (magnetkameraundersökningar)
Vitrolife – Fertilitetsprodukter
Xvivo Perfusion – Produkter för lungtransplantationer

Cellavision, Sectra och Vitrolife ingår redan i tillväxtaktieindexet, som var det första jag startade. Lite överlappning mellan portföljerna gör inget och det här är hälsovårdsbolag som ändå utgör väldigt liten del av min totala börsportfölj. Lika bra att låta bra bolag ingå i båda indexen.

Som vanligt blir det inga transaktioner på hela året. Först om ett år när jag eventuellt rebalanserar portföljen och byter ut något innehav kan det bli det.

Dessutom är det jämvikt i portföljen vid start och vid rebalanseringen är det först vid 25 procent eller mer om jag kommer att vikta ned de största innehaven.

Som jag skrev i den årliga uppdateringen av mitt tillväxtaktieindex bytte jag ut Sobi mot Sinch. Via denna satsning mot bioteknik- och medicinteknikbolag ökar jag sammantaget min exponering mot hälsovårdssektorn. Sobi får inte plats här heller, utan jag satsar på potentiella framtida stjärnor, bolag som antingen redan är en tillväxtstjärna eller som kan komma att göra det under det kommande decenniet.

Bioteknikportföljen kommer att finnas på Shareville, så du kan följa den om du är medlem där. Plus att graferna över ”indexet” kommer att finnas på min sida för att att bygga egna aktieindex och aktieportföljer.

Kanske blir även detta test av portfölj, eller om du så vill indexfond, lyckat. Att vara passiv i sitt aktiesparande verkar vara ett effektivt sätt att ha en passiv inkomst.

5 reaktioner till “Min nya indexliknande portfölj – Bioteknikstjärnor”

 1. Spännande innehav! Men hur tänker du kring Lincs höga premie? Eftersom bolaget är nytt på börsen tänker jag att det är svårt att avgöra huruvida den kommer stanna eller om det bara är tillfälligt.

 2. Jag vill öka i hälsovårdssektorn men undvika bolag med djurförsök – hur är det med dessa bolag i det avseendet?

  1. Det är mig veterligen bara läkemedelskandidater som testas på djur. De flesta av bolagen i indexportföljen ovan har ingen produkt som ska in i människokroppen och då borde det vara lugnt.

 3. Hej!
  Mycket intressant med dina portföljer!
  Mycket lärorikt och kul att följa!
  Där kommer kanske ännu fler tema portföljer med tiden? 😁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)